„Моят Левски“

Публикувано от admin на

„Моят Левски“

По случай честването на 150-годишнината от смъртта на незабравимия Апостол Васил Левски Община Велико Търново, заедно с Общински детски комплекс, организира конкурс за детско-юношеско творчество на тема: “Моят Левски”.

На 17 февруари 2023 г. в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” се състоя награждаването на отличилите се участници. Тържествена атмосфера на събитието създадоха певиците от ДЮФА “Българче”, Денислав Марков, ученик от Езикова гимназия, който се превъплъти в образа на Апостола, и дечицата от детска градина “Соня”, които впечатлиха публиката с изпълнението си на патриотични песни и заслужено получиха аплодисменти.

В съревнованието участваха близо 200 рисунки и 20 литературни творби. Основната му цел бе да припомни важността на личност като Левски, която трябва да бъде уважавана и почитана от всички поколения.         

Ученичките от СПГИ “Д-р Петър Аладжов” Елена Велчева от  XI“а“ и    Габриела Живкова от XII „а“ получиха награди. Елена Велчева се класира на призово място. Тя написа есе на тема: “Моят Левски” , в което разказва за лична семейна история – срещата на нейния прадядо с Апостола. Габриела Живкова бе оценена с поощрителна награда. Тя участва в надпреварата със своя акростих “Васил Левски”, в който описва житейската история на Левски, неговото величие и смисъла от това да бъде помнен от поколенията.

На събитието присъстваха и заместник-кметът на Община Велико Търново – проф. Георги Камарашев, проф. Радослав Радев, преподавател във ВТУ, който беше председател на журито, оценяващо литературните творби, и доц. д-р Мариета Конова от Факултета по изобразителни изкуства във ВТУ, която оглави комисията, оценяваща рисунките. Нелина Църова, директор на Дирекция “Култура, туризъм и международни дейности” в Община Велико Търново, връчи грамотите на отличените участници и поздрави техните родители и учители.

Всички желаещи могат да видят рисунките и литературните творби, посветени на Левски, в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” до 5 март 2023 г.

Категории: Uncategorized