I място на Национално състезание, СА „Д.А. ЦЕНОВ“, СВИЩОВ 26 февруари 2016 г.

Публикувано от admin на

WP_20160226_16_49_06_ProНа 26 февруари СА“Д. А. Ценов“ град Свищов проведе за петнадесета поредна година национално ученическо състезание в четири направления : „Бизнес информатика“, „Управление на проекти“, „Застраховане и осигуряване“ и „Управленски решения в международния бизнес“.

В състезанието се включиха повече от 100 ученици от различни градове на страната. Времето за работа беше четири часа. На учениците съдействаше ментор – студент или докторант в академията.

От Старопрестолна гимназия по икономика участваха 10 ученици от ХІІ клас, в три от направленията.

  • В направление „Бизнес информатика“ – 1 ученик: Александър Цонев, специалност „Икономическа информатика;
  • в направление „Управление на проекти“ – 5 ученици: Илиян Илиев, Йоана Йорданова, Михаела Каменова, Памела Узунангелова, Ралица Илиева, специалност „Икономика и мениджмънт“;
  • в направление „Застраховане и осигуряване“ – 4 ученици: Гергана Атанасова, Дебора Бойкова, Кристияна Георгиева, Никол Димитрова, специалност „Банково дело“.

В направление „Бизнес информатика“ учениците бяха разделени на осем екипа от по трима ученици от различни училища. Те работиха по казус – Създаване на Web сайт на предстояща конференция. Бяха отличени три екипа за разработките си.

В направление „Управление на проекти“ имаше най-много участници. Те също бяха разделени на екипи – единадесет екипа от по седем ученици. Тяхната задача бе да предложат проектно решение в област по избор между: подобряване на градската среда; младежко развитие; образование; туризъм; околна среда. Тук бе присъдено само едно първо място.

В направление „Застраховане и осигуряване“ се състезаваха, със своите индивидуални разработки, седем ученици за едно първо място. Те трябваше да влязат в ролята на мениджър на застрахователно дружество и да разработят нов застрахователен продукт, с който да отговорят на застрахователните потребности на потенциалните си клиенти. Всички участнички предложиха атрактивни и актуални идеи. Никол Димитрова се бе спряла на застраховка „Помощ на бригадири в чужбина“ поради многото студенти, които се занимават с това през лятото и проблемите, които често ги съпътстват. Кристияна Георгиева се бе насочила към „Застраховка при пътуване в чужбина“ и по-конкретно застраховка на багаж, бижута и на домашен любимец. Идеята на Гергана Атанасова бе насочена към „Осигуровка наследник“, чрез която родителите могат да подсигурят децата си, ако се случи нещо с тях.

Безспорен лидер бе нашата дванадесетокласничка Дебора Бойкова, специалност „Банково дело“, която спечели първо място с идеята си: застраховка „Онко болест“. Тя изтъкна, че тези заболявания, за съжаление засягат все повече хора. Освен това тяхното лечение е много продължително и скъпо. Животът на семейства, в които се появи тази коварна болест, се преобръща изцяло. Концепцията на застраховката е, че се застраховат напълно здрави хора, които в случай на заболяване ще получат адекватно лечение, като се поемат изцяло съпътстващите го разходи. Тази застраховка ще изисква и редовна профилактика на заболяването. В случай на преживяване без заболяване и достигане на определена възраст, на застрахования ще се върне част от платената сума. Ако все пак настъпи такова заболяване и лицето почине, семейството ще получи обезщетение или правата по-застраховката ще се прехвърлят на друг пълнолетен член от семейството.

Комисията бе впечатлена от актуалния продукт, от професионално разработената идея и перфектното и ефектно презентиране на ученичката.

Всички участници получиха сертификати и материални награди. Освен това те са приети за студенти в академията по желана от тях специалност и форма на обучение.

Лина Петрова

Категории: Uncategorized