22 март – официалният празник на Велико Търново

Публикувано от Мариета Христова на

22 март – официалният празник на Велико Търново

   Денят на Старата столица бележи паметната победа на цар Иван Асен II в битката при Клокотница и последвалия възход на Второто българско царство. Първите сведения за честването му като празник на Велико Търново се срещат още през 1879 г.

   Дни преди знаковата дата, учениците от Ученическия съвет изработиха плакати, чрез които с „пътешествие през вековете“ разказаха за историята на града, за историческото му наследство и за паметника „Майка България“. Подготвиха също презентация, дигитални материали и анкета с въпроси, свързани със Старопрестолния град. „Празникът на Велико Търново е повод за радост и гордост на всички нас, които обичаме този прекрасен град.“ Активно в организацията се включиха ученици от VIII“а“ , VIII“б“, VIII „в“ и  IX „в“ клас, както и госпожа Виктория Събева.

   Изложби, концерти, детски представления са само малка част от разнообразната програма, която бе подготвена от Общината.

  Възпитаниците от VIII-те класове на СПГ по икономика „Д-р Петър Аладжов“, както и техните класни ръководители – Марина Иванова, Живко Недялков и Мариета Христова, се включиха в празничното шествие с портретите на благодетелите на града. На знакови паметници бяха поднесени цветя.

   Ръководството на СПГ по икономика „Д-р Петър Аладжов“ сърдечно благодари на госпожа Цветомила Георгиева и госпожа Антоанета Селенска за цялостната организация по повод празника.

   Честит празник, Велико Търново!

 

Категории: Uncategorized