21 февруари – Международен ден на майчиния език

Публикувано от admin на

На 21-ви февруари, отбелязваме Международния ден на майчиния език. Празникът е посветен на опазването на езиковото и културно многообразие по света. Международният ден на майчиния език се отбелязва за пръв път през 2000 г. като всяка поредна година честването има различен акцент. Понастоящем в света съществуват около 7000 езика.

Майчин език, още наричан роден, първи език, е езикът, който човек научава първо, и който човек обикновено започва да усвоява още от раждането си. Родният език на даден човек е основата на неговата социолингвистична идентичност. Всеки човек е най-добър именно по своя първи език, и обикновено не владее толкова добре другите езици, които учи впоследствие.

В Старопрестолна професионална гимназия по икономика международният ден на майчиния език се отбеляза, като се проведе състезание по български език. Най-малките гимназисти се надпреварваха в това кой владее най-добре своя мил роден език. Състезанието се състоеше от два кръга, като от всеки осми клас имаше по двама представители – тези ученици, които най-добре са се представяли в часовете по български език и литература през първия учебен срок.

Първият кръг се състоеше от 15 въпроса, зададени чрез всеизвестната образователна платформа kahoot. com. Надпреварата бе оспорвана, но все пак сред трите осми класове напред продължиха 8 „б“ и 8 „в“ клас.

Във втория кръг двата класа, продължили в състезанието, показаха изключителна бързина и знания, като в рамките на 3 минути поправяха правописни, граматични пунктуационни грешки. Допуснатите грешки в зададения текст бяха 27, а отборът победител – 8 „б“ клас, откри цели 25.

Майчиният език на всеки човек е свещен – почитайте, учете и разпространявайте родния си език, защото няма по-велико от това, да славиш своя народ и език пред света!

Категории: Uncategorized