165 години от рождението на Стефан Стамболов

Публикувано от admin на

На 30. 01. 2019 г. се навършиха 165 години от рождението на бележития български държавник и революционер, журналист и поет Стефан Николов Стамболов.

Апостол на Вътрешната революционна организация (1875 – 1876), Стамболов участва и в подготовката на Старозагорското и Априлското въстание. Бил е руски военен кореспондент през Руско-турската война (1877 – 1878). След Освобождението се издига в средите на Либералната партия в Княжество България. След преврата от 1886 г. оглавява Регентството, потушава размириците в страната с цената на дълготраен разрив на отношенията с Русия. През 1887 г. е назначен за министър-председател и се задържа на власт до 1894 г. Основава и ръководи Народнолибералната партия до убийството му на 6 юли 1895 г. Пред паметника на Стамболов бе представена литературно-музикалната композиция „Стефан Стамболов – революционер, поет, държавник“, в която взеха участие ученици от Старопрестолна професионална гимназия по икономика. Бирджан Яначков от 12 „а“ кл., Десислава Димитрова и Мирослава Дончева от 12 „б“ кл. представиха накратко живота и делата на Стамболов, които всички ние трябва да помним и почитаме, и поднесоха цветя в знак на признателност.

В програмата бе отслужен и благослов, а с военен ритуал представители на местната управа и общественици положиха венци и цветя на паметника на видния държавник.

Категории: Uncategorized