165 години от рождението на Стефан Стамболов

Публикувано от admin на

165 години от рождението на Стефан Стамболов

На 30. 01. 2019 г. се навършиха 165 години от рождението на бележития български държавник и революционер, журналист и поет Стефан Николов Стамболов.

Апостол на Вътрешната революционна организация (1875 – 1876), Стамболов участва и в подготовката на Старозагорското и Априлското въстание. Бил е руски военен кореспондент през Руско-турската война (1877 – 1878). След Освобождението се издига в средите на Либералната партия в Княжество България. След преврата от 1886 г. оглавява Регентството, потушава размириците в страната с цената на дълготраен разрив на отношенията с Русия. През 1887 г. е назначен за министър-председател и се задържа на власт до 1894 г. Основава и ръководи Народнолибералната партия до убийството му на 6 юли 1895 г. Пред паметника на Стамболов бе представена литературно-музикалната композиция „Стефан Стамболов – революционер, поет, държавник“, в която взеха участие ученици от Старопрестолна професионална гимназия по икономика. Бирджан Яначков от 12 „а“ кл., Десислава Димитрова и Мирослава Дончева от 12 „б“ кл. представиха накратко живота и делата на Стамболов, които всички ние трябва да помним и почитаме, и поднесоха цветя в знак на признателност.

В програмата бе отслужен и благослов, а с военен ритуал представители на местната управа и общественици положиха венци и цветя на паметника на видния държавник.

Категории: Uncategorized