146 години от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски

Публикувано от admin на

Отново дойде денят, в който споменаваме думата „свобода“ многократно, защото в този ден ние почитаме гибелта на един от най-великите българи – Васил Иванов Кунчев, известен още като Васил Левски. Роден на 18.07.1837 г. в гр. Карлово, той е най-великият ни национален герой, идеолог, организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация.

Левски е известен още и като Апостола на свободата, заради организирането и разработването на революционна мрежа за освобождаване на България от османско владичество. Пътува по страната и създава частни революционни комитети, които да подготвят обща революция. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание.

Със своята политическа идеология, със своите качества на гражданин на новия свят, със своята гениалност на организатор и политик Левски изпреварва българското развитие с цели десетилетия. И може би са прави онези познавачи на неговото дело, които смятат, че ако беше живял в някоя по-голяма страна и ако беше писал на някой по-популярен език, той щеше да бъде известен на света като един от най-големите мъже на XIX век.

В чест на Левски учениците от Старопрестолна професионална гимназия по икономика изработиха табло и презентации. В час гимназистите четоха слова и гледаха кратък филм за революционера. За да уважат смелостта, жертвеността на Апостола, преподаватели и ученици запазиха и едноминутно мълчание в класните стаи.

Категории: Uncategorized