1 октомври – Ден на поезията и музиката

Публикувано от admin на

Честит празник на поезията и музиката,
на творците, без които животът ни би бил сив и безличен!

Може да се каже, че 1 октомври е ден, в който се събират музите – защото се честват две изкуства, които често „живеят” заедно – музиката и поезията.

Като Международен ден на музиката 1 октомври се отбелязва от 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. Това е ден, в който се напомня за мястото на музиката в живота на хората и ролята й за духовното извисяване на мислещите същества.

Специално в България 1 октомври е официален Празник на българските певци и музиканти. Обявен е през 1980 г. по повод 700-годишнината от рождението на св. Йоан Кукузел.

Същата дата – 1 октомври, е приета, отново от ЮНЕСКО, но едва през 1999 г. – за Световен ден на поезията. Решението е взето на 30-ата сесия на Генералната конференция на организацията – “За всеки жив читател и всеки жив поет.” Целта на този празник е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света и, както пише в декларацията на ЮНЕСКО, “да даде признание и сила на националните, регионалните и интернационалните организации за поезия”.

НЕЖНА СТРУНА

Поетите – сърца със нежна струна,
отронват изповеди в стихове…
А Музата – вълшебно суперлуние
прегръща ги с Божествени ръце.


На листа оживяват мили спомени,
отвеждащи към родни брегове…
И блика обич като ручей пролетен
към свидни дъщери и синове…


С любов докосвай тази крехка струна
и в песента й виждай светове,
изпълнени с тревоги в нощ безлунна
или с надежда, вяра и копнеж…

Категории: Uncategorized