1 ноември – Ден на народните будители

Публикувано от admin на

На 30.10.2017 г. Старопрестолна професионална гимназия по икономика, гр. Велико Търново заедно с още 8 училища отбеляза Деня на народните будители в Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон”. Инициативата на РУО – Велико Търново.

Учениците Десислава Димитрова XI б, Мирослава Дончева XI б, Пламен Върбанов XII в и Димитър Христов XII б представиха музикална композиция с презентация, в която посочиха, че Първи ноември е ден за почит на предците ни будители – книжовници, светци, мъченици, революционери. Няма народ като нашия, в чиято история словото, писмеността и духовността да са имали такава съдбовна роля. Изтъкната бе ролята на Свети Йоан Рилски като всепризнат патрон на българското будителство, наричан приживе „земен ангел и небесен жител”; Славата на пръв будител на нацията Паисий Хилендарски, който през 1762 г. написва своята малка книжица- “История Славянобългарска”. Цял низ от светли имена – чисти и сияйни – издигат българското самосъзнание и превръщат България в държава на духа. Посочено бе, че за първи път се честват народните будители в Пловдив през 1909 г., през 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение в правителството на Стамболийски по инициативата на група интелектуалци внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители.

Музикалната композиция завърши с думи на признателност към будителите, като хора, които години наред са подклаждали искрата на българското самосъзнание. Те ни учиха да бъдем свободен народ, те все още ни предават опита и знанията си от класните стаи.

Учениците бяха отличени с грамота от Началника на Регионално управление по образование, Велико Търново г-жа Розалия Личева.

В навечерието на празника всички ученици от Старопрестолна професионална гимназия по икономика поднесоха цветя на паметниците около училището. По този начин те изразиха признателността си към народните будители.

Категории: Uncategorized