Шеста Европейска олимпиада по статистика  – 2022/2023 година

Публикувано от admin на

Шеста Европейска олимпиада по статистика  – 2022/2023 година

Европейската олимпиада по статистика се организира от Евростат и част от държавите-членки на ЕС, с цел да се повиши статистическата култура на учениците и учителите.

Инициативата е насочена към повишаване на функционалната грамотност на учениците чрез засилване на любопитството и интереса им към статистиката, като се покаже нейната роля както в различните сфери на обществения живот, така и във всекидневието на обикновения човек.

Състезанието се проведе в два етапа, а учениците бяха разделени в две категории – Категория А: ученици от X – XII клас и Категория Б: ученици от VIII – IX клас.

СПГИ „Д-р Петър Аладжов“, гр. Велико Търново се включи в олимпиадата с четири отбора в Категория А и един отбор в Категория Б.

Училищните отбори „ВЕЛСТАТ” – Елена Василева Велчева  и Никол Миленова Статева от 11 а клас и „ДЕНИПРЕС“ – Десислава Бойкова Георгиева, Никол Светлозарова Димитрова и Преслав Димитров Йорданов от 10 б клас продължиха участието на втори етап на националния кръг под ръководството на ментора  Йорданка Калбанова.

Във втория етап на националния кръг всеки отбор трябваше да направи анализ на статистически данни и да ги представи под формата на презентация въз основа на статистически данни за брутния вътрешен продукт на България, Румъния и Гърция.

Отбор „ВЕЛСТАТ” постигна 93,00 точки  на втори етап и 83,67 точки в крайното класиране, а отбор „ДЕНИПРЕС“ – 85.00 точки на втори етап и 82.37 точки в крайното класиране. И двата отбора получават грамоти за успешното представяне

Категории: Uncategorized