ХVII-то ИЗДАНИЕ НА ОБРАЗОВАТЕЛНАТА ПРОГРАМА ЗА УЧЕНИЦИ “НЕБАНКОВИЯТ ФИНАНСОВ СЕКТОР В БЪЛГАРИЯ” 9 – 13 септември 2019 г.

Публикувано от admin на

ХVII-то ИЗДАНИЕ НА ОБРАЗОВАТЕЛНАТА ПРОГРАМА ЗА УЧЕНИЦИ “НЕБАНКОВИЯТ ФИНАНСОВ СЕКТОР В БЪЛГАРИЯ” 9 – 13 септември 2019 г.

В периода от 09.09-13.09.2019 г. Се проведе ХVII-то ИЗДАНИЕ НА ОБРАЗОВАТЕЛНАТА ПРОГРАМА ЗА УЧЕНИЦИ “НЕБАНКОВИЯТ ФИНАНСОВ СЕКТОР В БЪЛГАРИЯ”, организирано от КОМИСИЯ ЗА ФИНАНСОВ НАДЗОР, МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА и ФОНДАЦИЯ „АТАНАС БУРОВ”. В XVII-то издание на програмата участваха двайсет ученици и петима учители от средните професионални училища с икономически и финансов профил от градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Кюстендил, Мадан, Петрич, Пловдив, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, София, Стара Загора и Хасково.

Програмата „Небанковият финансов сектор в България” е уникална за страната ни и е една от най-дългосрочните инициативи на Комисията за финансов надзор, стартирала още от самото ѝ създаване. Целта на програмата е в синхрон с една от стратегическите цели на Комисията – защита на потребителите чрез финансово ограмотяване. Образователната програма по финансова грамотност включваше лекции за всеки един от небанковите пазари – капиталовия, застрахователния и пенсионноосигурителния, водени от експерти и опитни специалисти от КФН и бизнеса. Следобедните модули се проведоха под формата на срещи с реалната бизнес среда чрез посещения в пенсионноосигурителни и застрахователни дружества, финансови групи, Българска фондова борса, Централен депозитар и Висшето училище по застраховане и финанси. За първи път в програмата тази година се включи и международна финансова медия, чиито експерти дадоха на младежите ценни съвети как да разпознават фалшивите новини и откъде да се информират правилно.

Програмата беше закрита официално с връчване на удостоверения за участие в образователната инициатива от председателя на КФН г-н Бойко Атанасов и от председателя на Управителния съвет на фондация „Атанас Буров” г-жа Виолина Маринова.

В рамките на закриването на програмата г-н Бойко Атанасов каза, че „В своята визия за развитие на Комисията за финансов надзор, поставяме акцент и усърдно работим в посока за повишаване на финансовата грамотност на обществото. За мен като председател на КФН е изключителна гордост да бъдем съорганизатор на програмата „Небанковият сектор в България“, тъй като имаме възможност да запалим искрата на знанието в учениците, което неминуемо ще формира самосъзнание и отговорност в тях за бъдеще“. На финала той отправи и посланието си към учениците: „Бих искал да Ви пожелая, когато се налага от тук нататък да вземате финансови решения да се възползвате от наученото, да мислите рационално и да избирате решението, което ще Ви даде възможност да получите удовлетворяващ резултат.“

Г-жа Виолина Маринова сподели с участниците в програмата: „В нашите професионални организации, където минава ежедневието ни – в банковата сфера, финансовия надзор или застрахователната дейност, ние имаме чудесни програми за кариерно развитие на студентите. Но за нас е много по-важно да поставим основите преди това още в средното и основно образование и дори в семейната среда, където се зараждат знанията и стремежите и се формират личностните качества на младите хора. Затова програмата „Небанковият финансов сектор в България” има своята значима, обществена роля за кариерно ориентиране и повишаване на Вашата финансова грамотност, което ще Ви помогне в последствие за успешната Ви реализация.“

Участник в програмата от Старопрестолна професионална гимназия по икономика бе Марина Николова, ученичка от дванадесети клас, специалност „Банково дело“. Тя сподели: „За мен това обучение беше много полезно. Видях практически, това което учим в училище. Беше ми много интересно, това което научих там и след преминатото обучение се убедих, че мога в бъдеще да се реализирам в тази област.“

Категории: Uncategorized