Финансово образование за по-висока финансова грамотност

Публикувано от Васил Антонов на

Финансово образование за по-висока финансова грамотност

Финансово образование за по-висока финансова грамотност

Финансовата грамотност и финансовото образование все повече се признават като важно индивидуално умение в живота на хората, тъй като са необходима предпоставка за вземането на устойчиви финансови решения и постигането на финансово благосъстояние.

В Старопрестолна професионална гимназия по икономика „Д-р Петър Аладжов“ редовно се осъществяват различни инициативи, целящи подобряване на финансовата грамотност на учениците. Много от тях са реализирани в партньорство с различни организации и институции.

Традиционен партньор на гимназията по отношение на финансовото образование е данъчната администрация.

В края на месец ноември се проведе открит урок с лектор Камен Илиев – старши инспектор по приходите в ТД на НАП Велико Търново. Тъй като учениците завършват скоро специалност „Елекронна търговия“, темата, по която се дискутира, беше „Особености на дънъчното облагане на електронната търговия“.

Часът започна с разглеждане на данъчната система в България и ролята и функциите на Националната агенция по приходите. След това учениците се поставиха в ролята на финансов министър и имаха пет минути да разпределят 1 лв. платен данък. В разгорещената дискусия те осъзнаха, че управлението на финансите и изготвянето на държавния бюджет е трудна и отговорна задача.

Многобройни бяха въпросите относно особеностите на дънъчното облагане на електронната търговия, по които учениците получиха компетентни отговори от лектора Камен Илиев.

След проведената инициатива СПГ по икономика „Д-р Петър Аладжов“  и ТД на НАП Велико Търново остават „отворени“ за нови съвместни дейности за повишаване на финансовата грамотност на учениците.

Категории: Uncategorized