Учители от Старопрестолна професионална гимназия по икономика участваха в работна среща по проект „Културното наследство-връзка с миналото, мост към бъдещето“ на програма ЕРАЗЪМ+

Публикувано от admin на

От месец септември 2018 година Старопрестолна професионална гимназия по икономика работи по проект „Cultural Heritage – a Link to the Past, a Bridge to the Future” на програма Еразъм плюс. Целта на проекта е създаване на позитивно отношение на младите хора към културно – историческото наследство. Този проект е едно уникално патньорство,чрез което учители и ученици от България, Италия, Турция, Румъния и Португалия имат възможност да си сътрудничат, да развиват компетенции в областта на ефективната кумуникация на английски език, литература, история, технологии, музика, фотография и изобразително изкуство.

От 2 до 7 декември 4 учители от гимназията взеха участие в краткосрочна мобилност за педагогически персонал с цел обучение в италианския град Партинико. Преподавателите имаха възможност да се запознаят с културното наследство на Сицилия и с методите, използвани за консервация на паметниците на културата в Палермо – Културна столица на Европа за 2018 година и в Агридженто – долината на античните храмове от елинистичния период. Проведено бе обучение за приложението на Auto CAD и 3D принтер при реставрирането на останките от миналото.

Екипът на СПГИ се докосна до сицилианските традиции – “Opera dei Pupi”, куклен театър признат от ЮНЕСКО за принос към нематериалното културно наследство. Запозна се с местните занаяти и кулинария.

Домакините от „Liceo Scientifico statale Santi Savarino Partinico” споделиха с останалите екипи своите добри практики в използването на методологията на STEM и CLIL в процеса на обучението. Домакин на работната среща през май 2019 година ще бъде Старопрестолна професионална гимназия по икономика.

Категории: Uncategorized