Ученици от СПГИ „Д-р Петър Аладжов“ участваха в „Работилница за ЕкоИдеи“

Публикувано от Гергана Иванова на

     На 15 юни 2024 г. ученички от X клас на СПГИ „Д-р Петър Аладжов“ – Камелия Колева и Диляна Ненкова – взеха участие в работилница за ЕкоИдеи, организирана от Съюза на физиците в България и включена в програмата на 52-та Национална конференция по въпросите на обучението по физика на тема: Образованието по физика и дигиталните технологии, 13–16 юни 2024 г., Сливен.

    В рамките на работилницата участниците имаха възможност да представят и обогатят своите идеи в областта на опазването на околната среда. Камелия и Диляна участваха с постер и представиха проект на тема „Физика за теб и за мен: Превръщане на отпадъците в научни чудеса!“.

     Проектът се осъществява вече няколко години в СПГИ „Д-р Петър Аладжов“ и има за цел да покаже как могат да се използват отпадъци за създаване на научни експерименти и учебни модели по физика.            Учениците са изработили различни модели, които могат да бъдат разгледани тук.

    Участието на Камелия Колева и Диляна Ненкова в работилницата за ЕкоИдеи беше изключително успешно. Те не само представиха иновативни идеи, но и вдъхновиха останалите участници с креативни решения за опазване на околната среда. За своето участие те получиха сертификати и подаръци от Съюза на физиците.

    След приключване на представянето на еко идеите, всички ученици и участници в конференцията имаха възможност да посетят музея на образованието в ППМГ „Добри Чинтулов“ – гр. Сливен. Там те се запознаха с историята на образованието в града и с някои от най-значимите личности, допринесли за неговото развитие.

    Впечатлени от видяното, учениците споделиха, че посещението на музея е обогатило знанията им за миналото на образованието и е засилило желанието им да бъдат част от неговото бъдеще.

     Участието на Камелия и Диляна в работилницата за ЕкоИдеи е пример за това как младите хора могат да бъдат активни и да допринасят за положителни промени в обществото. Те са вдъхновение за своите съученици и за всички, които се борят за по-добро бъдеще.

     Благодарим на Камелия и Диляна за тяхната активност и за това, че ни показват какво означава да си отговорен и иновативен млад човек. Пожелаваме им още много бъдещи успехи!

Категории: Uncategorized