Учениците от Старопрестолна професионална гимназия взеха учестие в Национален историчеси конкурс – „180 години от рождението на Васил Левски – 180 години безсмъртие“

Публикувано от admin на

Учениците от Старопрестолна професионална гимназия взеха учестие в Национален историчеси конкурс – „180 години от рождението на Васил Левски – 180 години безсмъртие“

Няма в нашата история личност, която така силно да е изявила себеотрицание и жертвоготовност в името на човека и живота, както Васил Левски. Своята жертвоготовност и себеотрицание той засвидетелства чрез живота и смъртта. Той ни завещава съвършени политически, национални, правни и нравствени предначертания на свободна България. Във връзка с това по инициатива на Общобългарския комитет “Васил Левски” и кметовете на Карлово и Ловеч, 2017-та бе обявена за година на Апостола на свободата.

С това държавата ни изрази в най-голяма степен почитта си към националния ни герой, допринесъл неимоверно много за възраждането на българския дух и за Освобождението на Отечеството. Набелязани бяха редица инициативи из цялата страна и в чужбина, посветени на величавото дело и подвига на Левски.

Старопрестолна професионална гимназия по икономика, гр. Велико Търново се включи активно с есета и презентации в организирания от Първа езикова гимназия и Регионално управление на образованието – Варна, Национален исторически конкурс и конференция на тема: „180 години от рождението на Васил Левски – 180 години безсмъртие”.

Целта на конкурса бе младите хора да се провокират към творческо мислене, възпитание в патриотизъм, уважение и любов към българската история. Участие взеха 52 училища от цялата страна с над 270 проекта.

В категория компютърна презентация Габриела Феимова Караосманова от XI б клас се класира на III място с презентацията си „Васил Левски – Апостола на свободата”.

На 15 декември 2017 г. в Зала Пленарна на Община Варна участниците в конкурса бяха тържествено наградени, както и ръководителите – учители, участващи в разработването на проектите. Габриела Караосманова получи грамота и предметна награда.

На 16 декември 2017 г. учениците Габриела Караосманова, Десислава Димитрова, Велислава Иванова и Бирджан Яначков от XI клас с ръководител Натали Ненова взеха участие в организираната Национална кръгла маса с проф. Пламен Павлов от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Същите имаха възможността лично да задават въпроси на проф. Пламен Павлов, свързани с делото и живота на Апостола.

По време на конференцията участниците посетиха Регионален исторически музей – Варна, експозиция Варненско злато и Музей на Възраждането, където бе открита изложба, посветена на Васил Левски.

Мероприятията се организираха със съдействието на Общонароден български комитет „Васил Левски”, Фондация „Българска памет”, Регионален исторически музей, Варна.
Думите на Левски, които бяха и мото на конференцията ще останат в сърцата на учениците и ще ги водят напред.
„… Нашето драгоценно Отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя към благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи …”

Категории: Uncategorized