Участие в Европейска олимпиада по статистика – 2020/2021 година

Публикувано от admin на

Европейската олимпиада по статистика се организира за четвърта поредна година от Евростат и част от държавите-членки на ЕС. Инициативата е насочена към повишаване на функционалната грамотност на учениците чрез засилване на любопитството и интереса им към статистиката, като се покаже нейната роля както в различните сфери на обществения живот, така и във всекидневието на обикновения човек.

 Старопрестолна професионална гимназия по икономика (СПГИ) – гр. Велико Търново се включи в олимпиадата с един отбор в Категория Б. Училищният отбор „OLYMPIAN” е представен от Юлия Караосманова от IXа клас, специалност „Съдебна администрация“  с  ментор Йорданка Калбанова.

В първия етап учениците решаваха тест, а във втория всеки отбор трябваше да направи анализ на статистически данни под формата на презентация въз основа на подготвена за олимпиадата база със статистически данни в областта на околната среда – статистика на водите. В първият етап от националния кръг се включиха 52 отбора от Категория Б. Във втория етап презентации изготвиха 48 отбора от същата категория.

Отбор „OLYMPIAN” към СПГИ  постигна 78,9 точки  на първия етап, 92,00 точки на втори етап и 88,7 точки в крайното класиране. Това му отреди 10-то място в националния кръг на олимпиадата. От двата етапа отборът получи грамоти за успешно представяне.

Категории: Uncategorized