Урок по патриотизъм и родолюбие на тема „Търновската Конституция – първият основен закон на Свободна България” проведоха учениците от Старопрестолна професионална гимназия по икономика и ОУ “Св.Патриарх Евтимий”

Публикувано от admin на

На 16 април 2019 година се навършват 140 години от едно знаменателно събитие, даващо тласък за изграждането на модерната българска държава – приемането на Търновската конституция.

Във връзка с това Старопрестолна професионална гимназия по икономика, гр. Велико Търново съвместно с Регионална библиотека „П.Р.Славейков” и с участието на ученици от  ОУ „Патриарх Евтимий” посветиха един ден /12.04.2019 г./ на Учредителното събрание, отговорно за създаването на първата българска конституция – Търновската, под надслов: „Търновската конституция – първият основен закон на Свободна България”.

Учениците Герги Колев, Александър Йорданов, Йорданка Георгиева, Валерия Великова, Габриела Караосманова от Старопрестолна професионална гимназия по икономика, гр. Велико Търново и Христо Генчев, Йоанна-Михаела Йорданова, Стоян Георгакиев, Александър Панев, Християна Григорова от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ показаха завидни знания и достоен патриотизъм относно: възгледите на консерваторите и либералите при изготвяне основния закон на българската държава; правомощията на княза; състава и дейността на Обикновеното Народно събрание и на Великото Народно събрание; предвидените министерски ресори и граждански свободи гарантирани от Търновската конституция.

Разглеждането и изясняването на Търновската конституция от учениците бе съпроводено с литературна композиция и презентация представяща подробно онези вълнуващи дни на дебати и спорове от Тереза Баевска  и Кристиян Йорданов  ученици от Старопрестолна професионална гимназия по икономика.

Участниците убедително показаха зрелостта на българската нация и стремежа й да гради демократично общество.

Припомниха, че в духа на своето време Търновската конституция е прогресивен исторически документ, осигуряваща напредъка на България и доближаването й до модерния свят. Една от най-демократичните за времето си, не само на Балканите, но и в Европа. Вдъхновяващ израз на идеите на модерната епоха, на патоса и идеалите на Европа и Просвещението.

Събитието бе уважено от г-жа Пенка Игнатова – Директор на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ към Община Велико Търново; г-жа Боянка Димитрова и             г-жа Долчинкова – експерти в Регионално управление на образованието – Велико Търново; г-жа Петкова – Директор на ОУ „Св. Патриарх Евтимий“.

Категории: Uncategorized