Тереза Баевска от СПГИ – „Президент за един ден“

Публикувано от admin на

Тереза Баевска от СПГИ – „Президент за един ден“

Най-мащабната инициатива за кариерно ориентиране „Мениджър за един ден“, организирана от „Джуниър Ачийчмънт“ за ХХ-ти пореден път, се проведе на 10 май 2022 год. отново при голям интерес както от страна на учениците и студентите, така и от страна на работодателите. Над 1700 младежи са се регистрирали за участие в юбилейното издание на инициативата, а 124 компании и институции – домакини от цялата страна, са предоставили на младите хора стотици работни места, до които да се докоснат за ден и да почерпят опит и вдъхновение. Най-желаните позиции в тазгодишното издание на инициативата са били „Президент и Вицепрезидент за един ден“.

Кандидатстването за участие в „Мениджър за един ден“ става на сайта на Джуниър Ачийвмънт, където фирмите и институциите, които желаят да приемат ученици, обявяват своите позиции. Учениците създават свой профил в сайта nPloy, където посочват свои умения и интереси. След това кандидатстват за желана от тях позиция. Чрез платформата, която наподобява трудова борса, работодателите избират подходящия за тях ученик или студент. За Президент и Вицепрезидент се проведе втори тур, на който допуснатите кандидати бяха поканени да отговорят на няколко въпроса. 

Избраната за „Президент за един ден“ Тереза Баевска е ученичка от 11 клас, специалност „Електронна търговия“, Старопрестолна професионална гимназия по икономика. Тя бе поканена да участва с Президента Румен Радев на ритуала по случай 6-ти май и да приемат заедно посетители в Деня на отворените врати в кабинета на Президента.

„Преживяванията ми като “Президент за един ден” ще останат като спомен, който никога няма да забравя, заради отговорностите, динамиката и вълненията, които имах. Това беше най-запомнящото се приключение, което някога ми се е случвало, и се радвам, че имах тази възможност.“ –  споделя Тереза Баевска.

Старопрестолна професионална гимназия по икономика участва активно в инициативата на „Джуниър Ачийвмънт“ почти от самото й начало. Ученици от гимназията са били съветници на Президента Росен Плевнелиев, министри в различни министерства, вицепремиер, кмет, заемали са и много други отговорни позиции в институции и фирми в София и във Велико Търново. За всички този ден е вдъхновяващо начало на професионална реализация.

https://www.jabulgaria.org/article/iniciativi/poveche_ot_1700_mladezhi_se_registriraha_za_medindzhar_za_edin_den_2022

Категории: Uncategorized