СЪСТЕЗАНИЕ ПО КОМПЮТЪРЕН МАШИНОПИС И ТЕКСТООБРАБОТКА

Публикувано от admin на

СЪСТЕЗАНИЕ ПО КОМПЮТЪРЕН МАШИНОПИС И ТЕКСТООБРАБОТКА

Състезание по компютърен машинопис и текстообработка се проведe за втора поредна година в Старопрестолна професионална гимназия по икономика. Участвайки в него учениците от специалност Съдебна администрация се включиха в училищния конкурс „Най-добър в професията – Съдебен служител“.

Състезанието е една от съвместните инициативи на гимназията и Великотърновски районен съд, съгласно подписаното от тях Споразумение за сътрудничество. Организарано е в две отделни секции – за девети и за десети клас. Деветокласниците се състезават в училище, а десетокласниците – в зала в съда.

Административният ръководител – председател на Великотърновски районен съд съдия Младен Димитров присъства на откриването на състезанието в Старопрестолна професионална гимназия по икономика. В приветствието си към участниците съдия Димитров подчерта острата нужда, която съдебните институции изпитват в момента, от квалифицирани и подготвени кадри. Той изрази надежда голяма част от присъстващите на състезанието  ученици, след завършването си, да се влеят в редиците на специализираната съдебна администрация в Районен съд.

От IX клас участваха осем ученици, показали най-добри резултати в обучението си по Компютърен машинопис и текстообработка през учебната година. Те се състезаваха в две направления – бързо набиране на текст чрез десетопръстната система (БДС) без зрителен контакт и компютърна текстообработка на текст в MS WORD. Всички участници показаха отлични много близки резултати. С най-високи постижения беше Никола Сомлев – 188 чисти удари в минута и 48 точки от заданието за текстообработка (от максимални 50). На второ място се класира Стиляна Ангелова, а на трето – Цвета Дудрекова.

Десетокласниците трябваше, в рамките на 10 минути, да наберат текст на MS WORD, под диктовката на своята учителка Красимира Христова. След това те имаха на разположение 15 минути да проверят написаното и да го форматират. Диктовката бе по текст от протокол от реално съдебно заседание, проведено във Великотърновски районен съд. В състезанието мериха сили 9 момичета, а деветокласниците имаха възможност да ги наблюдават и да знаят към какво да насочат по-нататъшните си усилия. Конкуренцията беше оспорвана. Затова комисията в състав: съдия Младен Димитров, Ваня Филева – съдебен администратор във ВТРС и Красимира Христова, старши учител от СПГИ, реши да награди 5 ученички: Деница Николова, Румяна Стойкова, Гергана Хинкова, Юлия Караосманова и Александра Василева. Те ще могат да посещават съдебни заседания и да наблюдават отблизо работата на съдебните секретари. Две от тях ще проведат производствената си практика в съда.  

Отличените „най-добри професионалисти“ получиха награди както от гимназията, така и от партньорската институция. Административният ръководител – председател на съда съдия Младен Димитров връчи на всички участници в състезанието грамоти за участие, а най-добре представилите се получиха и предметни награди. Той подчерта, че вратите на Районен съд – Велико Търново са винаги отворени за учениците от Старопрестолна гимназия по икономика и при желание от тяхна страна, те винаги могат да присъстват на открити съдебни заседание. Целта на тези посещения е обучаващите се в специалност „Съдебна администрация“ да натрупат практически опит, така че след завършването си да разполагат с нужната им база от знания и умения за започване на работа в администрацията на съда.

https://vtarnovo-rs.justice.bg/bg/news1/20899 https://vtarnovo-rs.justice.bg/bg/news1/20972
Категории: Uncategorized