Студентите от СПГИ в УНСС станаха 33 след Националното състезание по икономикс

Публикувано от admin на

Студентите от СПГИ в УНСС станаха 33 след Националното състезание по икономикс

На 10 февруари 2018 г. Университетът за национално и световно стопанство и Асоциацията на икономическите училища в България поставиха нов рекорд с 440 участници в Националното състезание по икономикс. Поради изключителния интерес състезанието се проведе на два етапа в Тестовия център и компютърните зали на библиотеката на УНСС.В продължение на три астрономически часа състезателите решаваха тестове по икономикс. Първенци са 286 ученици. Според приетия регламент на всички тях се признава оценка „отличен 6.00” за успешно положен конкурсен изпит за кандидатстване в Университета за национално и световно стопанство за поднаправление „Икономика, общество и човешки ресурси” за учебната 2018/2019 г. и 2019/2020 г. в зависимост от това дали са в ХІ или ХІІ клас.

От Старопрестолна професионална гимназия по икономика Велико Търново в състезанието участваха 7 ученици от ХІ клас и 13 – от ХІІ клас. Единадесетокласниците бяха: Десислава Димитрова, Габриела Караосманова, Бояна Аврамова, Деница Кирвикова и Христо Василев от специалност Оперативно счетоводство, Бирджан Аначков от специалност Банково дело и Лъчезар Димитров от специалност Икономическа информатика. Дванадесетокласниците, които се включиха в състезанието, бяха: от специалност Банково дело – Богомил Станчев, Ивона Иванова, Василена Златанова, Стефани Златкова и Йордан Димитров, от специалност Икономическа информатика – Памела Николова, Димитър Иванов, Мартин Георгиев, Мирослав Димитров и Валентин Милков и от специалност Оперативно счетоводство – Мариян Илиев, Александра Радославова и Александра Костадинова.

Всичките 20 ученици от гимназията по икономика са сред първенците и си осигуряват студенстски места още преди да са се дипломирали.

През декември на състезанието по Финанси и счетоводство други тринадесет ученици от Старопрестолна професионална гимназия по икономика получиха оценка „отличен 6.00” за успешно положен конкурсен изпит за кандидатстване в Университета за национално и световно стопанство за поднаправление „Финанси, счетоводство и контрол”. От тях 11 са от специалност Оперативно счетоводство и 2 от специалност Икономическа информатика.

От няколко години Асоциацията на икономическите училища в България дава приоритетна възможност на възпитаниците на средните професионални гимназии по икономика да продължат своето кариерно развитие в избраната от тях област. Все повече ученици от Старопрестолна професионална гимназия по икономика се възползват от предложението и стават студенти без да се явяват на кандидат-студентски изпити.


Категории: Uncategorized