СТО ГОДИНИ ЖИВОТ В СЪРЦЕТО НА ИСТОРИЧЕСКАТА И ДУХОВНА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ

Публикувано от admin на

СТО ГОДИНИ ЖИВОТ В СЪРЦЕТО НА ИСТОРИЧЕСКАТА И ДУХОВНА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ

На 19 октомври 2019 година Старопрестолна професионална гимназия по икономика във Велико Търново празнува 100-годишен юбилей

Тържествата, посветени на 100-годишнината, започнаха още в началото на октомври. Пред факултета по Изобразително изкуство на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ беше подредена изложба, която представя факти от историята на училището в 18 винилови пана. Целта на експозицията е да запознае обществеността с историята, дейността и развитието на Старопрестолна професионална гимназия по икономика.

На 10 октомври се проведе волейболното състезание за Купата на директора, като в него участваха отборите на Старопрестолната гимназия по икономика, на Гимназията по електроника и Американския колеж. Купата спечели гимназията по икономика. Дните от 14 до 19 октомври са обявени за Седмица на отворените врати. В гимназията е експонирана изложба със спомени от ученическия живот, представяне на работата по международни проекти на програмата „Еразъм +“, представяне на дейността на учебно-тренировъчните фирми и работата в тях, изложба „Професиите в развитие“- проследи как са се променяли те от 1919 до 2019 г.

Лекоатлетическата юбилейна щафета на 15 октомври завърши с флашмоб на стадион „Ивайло“, където беше изписана цифрата 100 с участието на ученици от гимназията.

Кулминацията по традиция беше факелното шествие от Старопрестолна професионална гимназия по икономика до паметника „Майка България“, в което се включиха бивши и настоящи възпитаници и учители на училището. Шествието украси главната улица на Велико Търново на 17 октомври и беше предвождано от духовият оркестър на НВУ „Васил Левски“.

На 18 октомври денят започна с тържествен водосвет в църквата „Св. Николай“, тъй като точно там е поставено началото на училището. В препълнената зала на МДТ „Константин Кисимов“ училището отпразнува тържествено своя вековен юбилей. Празникът започна с поздрави от директора на гимназията Виолета Йосифова и от официалните лица. Сред официалните лица бяха народните представители Станислав Стоянов и Станислава Стоянова, временно изпълняващ кмет на Община Велико Търново – Снежана Данева – Иванова, началникът на РУО инж. Розалия Личева, Александър Попов – главен експерт в Дирекция „Професионално образование и обучение“ в Министерство на образованието и науката, Пенка Игнатова, директор на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” в местната администрация, директори на училища в града, представители на различни институции в града, партньори на училището, бивши учители и възпитаници на гимназията. Депутатите поздравиха директора на СПГИ Виолета Йосифова и колектива на гимназията от свое име и от името на евродепутата Ева Майдел. Александър Попов прочете поздравителен адрес от името Красимир Вълчев – министъра на образованието и науката и връчи почетен плакет. Г-жа Снежана Данева-Иванова връчи Старопрестолна грамота и почетен знак на Кмета на община Велико Търново, който се дава за значителен принос и заслуги за развитието на Велико Търново.

Литературно-музикалната композиция „Славний град Търнов”, музикалните изпълнения и пиесата „Кукувица“ на Елин Рахнев с участието на ученици, режисирани от актьора Милен Иванов развълнуваха и дори просълзиха публиката. На тържеството бяха обявени и победителите в конкурсите за най-голямо родословно дърво от възпитаници на училището „Фамилия Икономисти” и за клас с най-много другарски срещи “Един неразделен клас”. Директорът на гимназията г-жа Виолета Йосифова връчи почетни отличия за принос в развитието на образованието, опазването на българските традиции и в знак на признателност за всеотдайната подкрепа на училището.

На 19 октомври 2019 г. , 100 години след създаването на Търговското училище в Старата столица се проведоха другарски срещи на випуските под надслов “Пак ще се срещнем след 10х10 години”. През целия ден в гимназията пристигаха представители на различни Випуски от 1949 до 2019 година. Споделяха спомени и изказваха благодарност на учителите си. Всички развълнувани и щастливи от възможността да си припомнят отново годините на младостта.

През 2019 година Министерството на образованието и науката отпусна 32 000 лева за интерактивни дъски и лаптопи по проект, защитен от гимназията. По проект „Региони в растеж” ще започне ремонт на училището, за да бъде модернизирана базата.

100 години след създаването си, Старопрестолна професионална гимназия по икономика има модерни професии, отговарящи на съвременните изисквания на пазара на труда. В гимназията се изучават „Електронна търговия“ и „Икономическа информатика“, които са свързани с дигиталните компетентности и разбира се с акцент върху икономиката. Най-новата специалност е „Съдебната администрация“ и е гордост за едно 100-годишно училище.

“Бог, съдбата и историята ни е отредила да пазим спомена за миналото, духовността и книжовността. Да пазим спомена за Старопрестолна професионална гимназия по икономика, тук в Търново, където тупти сърцето на България! Това ни задължава да бъдем отговорни и достойни наследници!”

Категории: Uncategorized