Стипендия за икономисти от 1000 лева спечели Димитър Топков

Публикувано от admin на

Дванадесетокласникът от Старопрестолна професионална гимназия по икономика ДИМИТЪР ВЕЛИКОВ ТОПКОВ, специалност „ОПЕРАТИВНО СЧЕТОВОДСТВО“, спечели стипендия „Буров“, която се отпуска на ученици от професионални гимназии по икономика в размер на 100 лв. за десет учебни месеца.

Формуляри за участие в конкурса са подали 53 ученика от професионални гимназии в градовете София, Горна Оряховица, Силистра, Хасково, Монтана, Свищов, Варна, Пазарджик, Добрич, Кърджали, Благоевград, Петрич, Бургас, Сливен, Ямбол и Велико Търново. След оценка на формулярите за кандидатстване на кандидатите по утвърдените четири показателя: участие в извънкласни форми на професионална подготовка, награди от национални и регионални състезания и конкурси, стаж и участие в проекти, както и средния успех, комисията е поканила за участие в дискусията и събеседването 33 ученика. Дискусията е била на тема „Българската икономика – днес и утре“. В резултат на представянето в дискусията и събеседването, подборната комисия е предложила и Управителният съвет е утвърдил за стипендианти за учебната 2017/2018 г. 16 ученици, между които е и нашият участник.

Димитър, освен че е отличен ученик, участва активно в извънкласни и извънучилищни форми. Още в X клас се включи в проект “Практика в Европейски офис – конкурентно преимущество” и беше стажант в португалски офис за 3 седмици. През учебната 2016/2017 година участва в Национално ученическо състезание по икономикс, организирано от Стопанска академия “Димитър А. Ценов”, гр. Свищов и зае I-во място, както и в Националното състезание по икономикс, организирано от УНСС, гр. София. Участията му дадоха възможност да бъде приет в тези университети.

Ученикът получи Почетно отличие в конкурс за превод “Млад преводач”, организирано от европейската комисия. Димитър зае II-ро място на Националното състезание за икономисти на английски език. Активно участва в клуб „Иновации и предприемачество“ по проект “Твоя час”, където беше ръководител на учебната компания, създадена от участниците в клуба. В инициативата на Джуниър Ачийвмънт „Мениджър за един ден“ през 2016/17 учна година беше избран на позицията директор в СПГИ, а през 2017/18 учебна година – Talent acquisition manager в Concentrix Services Bulgaria, София. Всяка година се включва и в училищния „Иновационен лагер“. Участва в първия етап на състезанието Социални иновации, в Световната седмица на парите и в конкурса на МОН за „Най-добра бизнес идея“. С интерес присъства на кариерен форум „Професии на бъдещето“, организиран от Джуниър Ачийвмънт“, посветен на професиите, свързани със счетоводство, финанси и IT. През лятото беше включен с избрани ученици от страната в обучение за нефинансовия сектор в България.

Категории: Uncategorized