Старопрестолна професионална гимназия по икономика празнува 99-та си годишнина

Публикувано от admin на

Вече 99 години Старопрестолна професионална гимназия по икономика е своеобразна територия на съзиданието и вдъхновението, на удовлетворение от съграденото. В навечерието на празника възпитаници и учители се включиха в традиционното факелно шествие от площад Велчова завера до паметника „Майка България“.

С гордост, вълнение и вдъхновение посрещнаха годишнината в гимназията по икономика. Празничната програма започна с водосвет, отслужен от отец Славчо, в църквата „Св. Николай”, където преди 99 години е било разположено училището.

Конкурси за есе, рисунка, стихотворение на тема „Моето училище” и състезания по програмиране и счетоводство са проведени по повод 99-ата годишнина. На първо място в конкурса за есе на английски език е класирана Наталия Захариева /10б клас/. Победител в литературния конкурс е Никол Саламанова /8а/, а в конкурса за рисунка – Валерия Кюркчиева. В състезанието по програмиране първенец е Иван Узунов /11в/, а в състезанието по счетоводство – Ренета Ламбева /11б/. Класираните на първо място и техните подгласниците – на второ и трето място – бяха отличени с грамоти.

Дейности по два международни проекта реализират учители и ученици. Те се финансират с европейски средства по програма „Еразъм+”. Единият е озаглавен „Мобилността и дигиталните компетентности – ключ към личностно и професионално развитие” и е свързан със стажове в португалския град Брага. Другият е „Културното наследство – връзка с миналото и мост към бъдещето”. Изпълнява се в партньорство с образователни институции от Италия, Турция, Португалия и Румъния.

Категории: Uncategorized