СТАРОПРЕСТОЛНА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ИКОНОМИКА „Д-Р ПЕТЪР АЛАДЖОВ“ ОТБЕЛЯЗА СВОЯТА 103-та ГОДИШНИНА!

Публикувано от admin на

На 19 октомври 2022 година Старопрестолна професионална гимназия по икономика „Д-р Петър Аладжов“ отбелязва своята 103-та годишнина.

По традиция на 18 октомври възпитаниците на гимназията със запалени факли почетоха основаването на своето училище. Церемонията се състоя пред паметник „Майка България“ и в знак на уважение към създателите на училището, учениците поднесоха цветя. На фона на многобройните светещи факли се открояваше името на гимназията, която от тази година има свой патрон – д-р Петър Аладжов. За празничното настроение допринесоха и музикантите от градския духов оркестър.

С няколко думи водещите проследиха развитието на Старопрестолната професионална гимназия от създаването ѝ през далечната 1919 г. до ден днешен. В заключение напомниха на своите съученици, че нашето училище носи духа на традиционното, българското, съчетано с новаторството и прогресивните идеи на новото време. С поздрав към ученици, учители и гости по случай годишнината се обърна и директорът на Старопрестолна професионална гимназия по икономика „Д-р Петър Аладжов“ – госпожа Виолета Йосифова.

На 19 октомври 2022 г., както всяка година, денят започна с тържествен водосвет в църквата „Св. Николай“, тъй като точно там е поставено началото на училището. На събитието присъстваха новоприетите осмокласници от специалности – „Съдебна администрация“, „Търговия“, „Електронна търговия“ и „Икономическа информатика“

По повод годишнината, гимназията организира няколко конкурса.

Първият от тях е художествено-литературен. Носи името „Моето училище – вчера, днес и утре“. Целта на конкурса е да провокира творческото мислене на учениците, да предизвика интереса им към дълголетната история на гимназията. Възпитаниците могат да участват с рисунка, есе, стихотворение или разказ.

Вторият е свързан с професионалната реализация на учениците. Темата е „103 години СПГ по икономика“. Възпитаниците могат да участват с плакат или презентация, посветена на патрона на училището.

И не на последно място, нашите възпитаници проявяват интерес и към спорта. Представителният отбор по волейбол (юноши) на гимназията участва в приятелска среща с отбора на СУ „Емилиян Станев“. Мачът завърши с победа за младите икономисти.

В словото си за празника директорът на гимназията г-жа Виолета Йосифова сподели, че всички учители и ученици пишат историята на училището, която е изпълнена с вярност към възрожденските идеали, родолюбие и увереност към традициите. Затова „вече 103 години гимназията е територия на съзиданието и вдъхновението“.

Категории: Uncategorized