Старопрестолна професионална гимназия по икономика  ,,д-р Петър  Аладжов‘‘  посрещна тържествено 2022/2023 учебна година

Публикувано от admin на

За цялата страна началото на учебната година е празнично и  официално. По традиция тържественото откриване на новата учебна година се провежда  в двора на училището и присъстват всички ученици.

Но тази година за Старопрестолна професионална гимназия по икономика този ден е още по-специален, защото от 15.09.2022 г.   училището ще носи името на бележития финансист, икономист, общественик и благодеятел д-р Петър Аладжов!

На празника присъстваха  – Снежана Данева-Иванова – заместник-кмет на Община Велико Търново; Принцеса Теофана фон Саксен – дарител, общественик, дъщеря на нашия патрон д-р Петър Аладжов и принц Макс-Емануел Георг Аугуст Петер, неговият внук; Валентин Михайлов, президент на „Ротари клуб Велико Търново“ и Венелин Иванов и Станислав Стоянов– паст-президенти на организацията.

Доктор Петър Аладжов е роден през 1908г. във Велико Търново. Въпреки нелекия си живот, той се посвещава в служба на обществото. Част от първите випуски на училището, почетен гражданин на града, той е един от най-големите български финансисти и стопански дейци. Основател е на доброволческата организация Ротари клуб – Велико Търново през 1938г.

Именно президентът на „Ротари клуб“ Валентин Михайлов поднесе на госпожа Виолета Йосифова – директор на Старопрестолната гимназия,  новото знаме. То бе осветено пред всички гости и ученици от Негово Високо благоговейнство свещеноиконом отец Асен.

365  възпитаници на СПГИ ,,Д-р Петър Аладжов‘‘ посрещат с вълнение първия учебен ден. За пръв път прага на училището прекрачват 78 осмокласници  избрали  да продължат средното си образование в специалностите: „Съдебна администрация“, „Търговия“, „Електронна търговия“ и „Икономическа информатика“ . Директоката на гимназията Виолета Йосифова отправи своето тържествено слово: „Този ден ще остане в историята, защото днес първото търговско училище в старопрестолния град, създадено в далечната 1919 г. има свой патрон. Личност, която ще вдъхновява поколения ученици, ще бъде пример за успех, родолюбие, благородство и отдаденост на хората – д-р Петър Аладжов. Благодаря на всички вас за усилията това да се случи – да възкресим спомена за един успял българин и да му отдадем заслуженото. Тя  приветства новите членове на училищната общност и ги призова да съхраняват традициите на гимназията; да се справят с предизвикателствата, които ще срещат; да усвоят отлично професиите, които са си избрали; и не на последно място – им пожела да бъдат здрави и успешни през новата учебна година.

Успешна и ползотворна учебна година на учениците от СПГ по икономика „Д-р Петър Аладжов“!

Категории: Uncategorized