„Стамболов – бележитият държавник на XIX век“ –  рецитал от ученици на Старопрестолна професионална гимназия по икономика „Д-р Петър Аладжов“

Публикувано от admin на

На 30 януари 2023 година обществеността на Велико Търново тържествено отбеляза 169 години от рождението на бележития български държавник и революционер, журналист и поет Стефан Николов Стамболов. Инициативата на Община Велико Търново се проведе съвместно със Старопрестолна професионална гимназия по икономика „Д-р Петър Аладжов“, НВУ „Васил Левски“ и Света Великотърновска митрополия.

Трима ученици от гимназията – деветокласничката Гергана Русанова и двамата единадесетокласници – Елена Велчева и Едис Георгиев – откликнаха с ентусиазъм на предложението на своята учителка по история и цивилизации Натали Ненова да подготвят 20-минутна програма, посветена на бележития търновец.

На фона на възрожденска музика учениците представиха факти, свързани с живота и делото на Стамболов, негови изказвания, както и оценката на негови съвременници – български и чужди политици и изследователи.  Английският дипломат Бюканън казва: „Аз бих искал в моето отечество да се ражда на 100 години по един Стамболов“.

Рецитала си учениците от Старопрестолната гимназия завършиха с думите: „Ето защо ние можем да кажем, че Стефан Стамболов е такъв урок и пример в политиката, какъвто беше Ботев в поезията си, Захари Стоянов в българолюбието си… И всеки наш поклон пред паметника му е поклон – колкото пред болките на България, толкова и пред величието ѝ.. „

Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Славчо Иванов отслужи заупокойна молитва. С военен ритуал представители на местната управа и общественици положиха венци и цветя на паметника на видния държавник. Програмата завърши с изпълнение на химна на Република България.

Категории: Uncategorized