Среща с финансов съветник в Европейската комисия, възпитаник на Старопрестолна гимназия по икономика

Публикувано от admin на

По повод Деня на Европа – 9 май в Старопрестолна гимназия по икономика на 4 май 2016 г. се проведе среща-разговор с представител на Европейската комисия на тема: „Защо образованието е важно за кариерното ни развитие?“. Обсъди се възможността за кариера на младото поколение в Европейската комисия и Европейския парламент.

Презентация по темата изнесе Стефан Дойкин – финансов съветник в Европейската комисия в Брюксел. С топли чувства и спомени бившият възпитаник на Старопрестолна гимназия по икономика обясни на присъстващите ученици, че е време да се замислят за своята бъдеща професионална реализация. Още като ученик той е имал интерес към европейските фондове. С разработка по темата е участвал в конкурс, организиран от Съюза на икономистите в България. След по-малко от 10 години вече управлява финансово европейските фондове на най-високо ниво. Как е стигнал до този успех и как могат и други да го постигнат сподели съвсем искрено Стефан Дойкин.

След училището в Елена и Старопрестолна гимназия по икономика, Велико Търново, специалност Оперативно счетоводство, следват Университетът Салфорд в Манчестър, Великобритания, специалност Бизнес и Финансов Мениджмънт и Лондонското училище по икономика и политика, магистратура  Счетоводство и Финанси. Още като студент с един от професорите допринася за създаването на книга за Глобалната финансова система, разглеждайки финансовите и икономическите кризи по света за последните100 години. Лондонското училище по икономика и политика се смята  за един от най-добрите университети в света по финанси, икономика и политика, наравно с университети като Харвард, САЩ и отваря пътя към успешна кариера на много президенти и премиери по света.

Професионалната реализация на Стефан Дойкин започва с ученическата производствена практика в УниКредит Булбанк, студентската практика в Българска народна банка, работа в Министерство на финансите и световноизвестни технологични американски и немски гиганти. След 5-месечен стаж в Европейската комисия единствен от българите получава предложение за започване на редовна работа като финансов съветник. В момента оценява финансово проекти в три направления: здравеопазване, нови технологии и космически изследвания.

Какво е важно, за да може 26-годишен младеж да се похвали с подобни успехи? Според Стефан Дойкин това са: доброто образование, владеенето на поне 3 чужди езика, участието в различни извънкласни проекти и състезания и разумното съчетаване на усилия с удоволствия (защото без усилия няма успехи).

На срещата присъстваха ученици и учители от Старопрестолна гимназия по икономика, които с интерес слушаха презентацията и задаваха въпроси относно развитието на България и Европа.

Срещата беше полезна за всички и насочи учениците към успешна професионална реализация и престижно бъдеще.

Категории: Uncategorized