Спомен за Емилиян Станев

Публикувано от admin на

Бе мотото на интересна изява, посветена на 38 години от смъртта на бележития български писател, роден в Търново, Емилиян Станев и една от инициативите на Старопрестолна професионална гимназия по икономика, свързани с честването на 22 март – празника на град Велико Търново.

На 15 март 2017 г. ученици от Старопрестолна професионална гимназия по икономика съвместно със своите по-малки приятели – ученици от 5 клас от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Горна Оряховица, почетоха паметта на големия български писател Емилиян Станев, който на същата дата преди 38 години – 1979 година, напуска този свят.

Събитието се проведе в регионална библиотека „П. Р. Славейков“ В. Търново. По идея на госпожица Цветомира Гонкова, преподавател по БЕЛ в Старопрестолна професионална гимназия по икономика единадесетокласници и осмокласници от гимназията по икономика представиха пред своите съученици програма под надслов „Да си спомним за Емилиян Станев“. Учениците запознаха аудиторията с основни моменти от житейския и творчески път на писателя, спомени за твореца и негови мисли, чрез които именитият търновец се откроява в многоликия художествен свят на 20-ти век. Част от програмата бяха и кадри от документалния филм за творчеството на писателя „Вечните ловни полета“ по сценарий на Мария Атанасова.

Петокласниците от Горна Оряховица под ръководството на младата учителка по БЕЛ – Боряна Борисова, впечатлиха публиката с драматизация по разказа на Емилиян Станев – „Палавница“.

Почетен гост на събитието беше проф. Сава Василев – преподавател във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, който изнесе кратка лекция пред гостите, с която ги запозна с интересни факти от живота на писателя, както и с особеностите на художествените текстове на твореца, когото ще запомним като майстор на късия разказ. Писател, утвърдил се като признат класик в литературния живот на страната и почетен гражданин на град Велико Търново.

Категории: Uncategorized