Световна седмица по предприемачество в Старопрестолна гимназия по икономика

Публикувано от admin на

_DSC0059На 18 ноември 2015 г. по време на инициативата Иновационен лагер ученици, студенти и предприемачи търсиха допирни точки за това как да се подобрява качеството на живота чрез по-добро образование.
Състезанието е най-желаното за участие от учениците на Старопрестолна гимназия по икономика. Провежда се по формат на Джуниър Ачийвмънт България като част от серия инициативи на организацията в рамките на Световната седмица по _DSC0055предприемачество (16-22 ноември). В рамките на тази седмица милиони млади хора по света вземат участие в инициативи, насърчаващи предприемаческо мислене и поведение, генерирайки нови идеи и търсейки нови пътища за развитие.
Старопрестолна гимназия по икономика е едно от 44-те училища в страната, в които тази година се провежда Иновационен лагер. За шеста поредна година 36 ученици основно от десети и единадесети клас разискваха конкретен казус и генерираха идеи за разрешаването му. За втори път в състезанието се осъществи идеята за приемственост между поколенията като се включиха 9 студенти от ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” с техния преподавател Цанко Стефанов.
_DSC0056Тази година участниците трябваше да предложат нов предмет, който да бъде въведен в училище. Трябваше да отговорят на въпросите: „С какво този предмет би допринесъл учениците да са подготвени за това, което ги очаква в бъдеще? С какво точно този предмет има способността да направи света по-добро място за живеене?“ В рамките на 6 часа, 9-те отбора трябваше да подготвят презентация, с която да защитят идеята си пред жури от представители на бизнеса, институциите и научните среди._DSC0061
При работата си в отбори участниците разполагат с достъп до компютри и Интернет. Особено ценна за тях е помощта на бизнес консултанти доброволци, които от гледна точка на своя житейски и професионален опит, ги насочват как да подобрят решението на казуса. Бизнес консултантите дават съвети за самата идея, екипната работа и разпределението на ролите, изготвянето на презентацията и др.
Благодарим на всички 11 представители на компаниите и институциите, които като доброволни бизнес консултанти и като жури, давайки на младите хора познания за реалния свят, им вдъхнаха увереност, че заедно ще тръгнат в правилната посока.

С нас бяха: Мая Калчева – член на Управителния съвет на Българска хранитеOLYMPUS DIGITAL CAMERAлна банка, инж. Красимир Калчев – управител на “Карно БГ” ЕООД, Даниел Дамянов – „Овергаз“ АД, Мариана Михайлова – управител на Център за чужди езици и мениджмънт и Училище „Европа“ Велико Търново, Светла Георгиева – управител на Школа „Магнаура“, Павлин Петров – регионален директор на „Инвестбанк“, Пламен Петров – директор на клон на „Инвестбанк“ Велико Търново, инж. Таня Димитрова – експерт Професионално образование РИО Велико Търново, доц. д-р Ивалина Пенчева – преподавател във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, Борислав Борисов – началник на отдел „Статистически изследвания“ към НСИ, Илияна Христова-Пушкарова – Старши експерт / Дирекция “Общинско развитие” Община Велико Търново.

Красимира Христова, старши учител, консултант по програмите на „Джуниър Ачийвмънт“

Категории: Uncategorized