Патронен празник на Старопрестолна професионална гимназия по икономика „Д-р Петър Аладжов“

Публикувано от Мариета Христова на

Патронен празник на Старопрестолна професионална гимназия по икономика „Д-р Петър Аладжов“

Патронен празник на Старопрестолна професионална гимназия по икономика „Д-р Петър Аладжов“

Д-р Петър Аладжов е известен български финансист и икономист, благодетел и държавник. Животът му е пълен с драматични събития, но той винаги намира благоприятен изход от тях.

Предприемаческият му дух е едно от нещата, които му помагат неведнъж.

За подобна ситуация д-р Петър Аладжов разказва в автобиографичната си книга със спомени за „Един живот в полза на стопанството“.

През 1949 г. бившият банкер и съпругата му Екатерина са изселени от София. Оставени са без никакви средства – влоговете и наличните им пари са иззети или блокирани след национализацията на индустрията и банките. Установяват се в Искърското дефиле и там находчивият икономист намира условия за организиране на производство на белина: „… от една страна, селото беше бедно и нямаше никаква стопанска дейност, от друга – налице бяха изходните суровини и материали (хубава местно произвеждана вар, вода от Искъра в изобилие и хлор, който можехме да получим от изоставени хлорни бомби)“. По-нататък в книгата Аладжов разказва: „По онова време на оскъдица липсваше дори сапун на пазара, хората нямаха с какво да се перат. И тази течност за избелване, която ние пуснахме, се приемаше много добре. Аз я кръстих белина.“ Новият продукт произвеждали с голям риск от повредени хлорни бомби, изоставени от германците недалеч от София. И тъй като тогава нямало почти нищо, бутилки събирали от кръчмите. За тапи пращали децата да събират по брега на Искъра от боклуците, изхърлени от ресторантите. Въпреки всички трудности и лишения производството се развило и дало поминък на местното население.

Днес, в условията на пресищане на пазара със стоки, е важно да намерим начини за по-ефективно използване на суровините и материалите и намаляване на отпадъците във всичките им форми. С особена сила това важи за храните.

Затова предизвикателството по повод патронния празник на училището е да се разработи бизнес идея, свързана с рационалното управление на хранителния цикъл на тема: „Кръговата икономика на храните в нашия град“.

В предприемаческата инициатива се включиха ученици от десети, единадесети и дванадесети клас. Въпреки краткото време от началото на учебната година бъдещите икономисти разработиха различни идеи, които биха могли да доразвитият и осъществят в бъдеще.

Освен това по повод празника на гимназията бе организирана и волейболна среща между учениците от XI -те и XII – те класове.

Честит празник!

Powered By EmbedPress

Powered By EmbedPress

Powered By EmbedPress

Powered By EmbedPress

Powered By EmbedPress

Категории: Uncategorized