Празникът на жената

Публикувано от admin на

Празникът на жената

Празникът на жената

Осми март е не само празник на майката, а и международен ден на жената, който почита борбите на жените за равни права по цял свят.

   Почитането на тази дата идва от далечната 1857 г., когато жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест в Ню Йорк против лошите условия на труд и ниските заплати. Две години по-късно се създава и първият работнически синдикат. В следващите години следват други протести, най-известният от които е през 1908 г., когато жените организират шествие през Ню Йорк с искания за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване.

   През 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, на която се приема всяка година да се празнува денят на работничките и на международната им солидарност за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота.

   През 1977 г. Общото събрание на ООН приема 8 март да бъде признат за Международен ден за правата на жените и за мир.

   Ученическият  съвет на Старопрестолна професионална гимназия по икономика “Д-р Петър Аладжов ” отново се погрижи за доброто настроение на всички дами, работещи в училището. Той старателно подготви презентация, която разказва историята на празника, и изработи персонален подарък – картичка, за всяка жена от персонала на гимназията.

   Благодарим на всички участващи в подготовката на празника за всеотдайността и желанието да ни зарадват!

   Пожелаваме на всички жени да бъдат здрави, щастливи и оценени! 
   Весел празник!
Категории: Uncategorized