Събития

Спечелен конкурс
На 18 май 2015 год. в зала „Култура” на Община гр.Русе се състоя литературно четене на творбите, спечелили тазгодишния конкурс за литература, обявен от ПГИУ ”Елиас Канети” гр. Русе и Международно дружество ”Елиас Канети” на тема :”Нищо не плаши човека така, както допирът с непознатото” .DSC00131(1)
В конкурса с есето си „Среща с непознатото” участва и ученикът от XII”б” клас на Старопрестолна гимназия по икономика гр. В. Търново Цанислав Николов.
В конкурса се включиха 110 ученици от 8 до 12-ти клас от 31 училища от 25 града.
В жанра есе 9-12 клас първо място спечели дванадесетокласникът Цанислав Николов. Той прочете есето си пред ученици от училищата в гр. Русе и участници от други градове, учители, гости и членове на ръководството на Международно дружество „Елиас Канети”.
Цанислав бе удостоен с грамота, флаш памет, чанта за лаптоп, папка, бележник и химикал с логото на ПГИУ”Елиас Канети” гр. Русе и 2 литературни сборника със спечелилите конкурса от предходните години рисунки и творби от различните литературни жанрове. Неговото есе, заедно с другите спечелили от първо до трето място творби в различните литературни жанрове и възрасти, както и рисунките, класирани на първите три места, ще бъдат отпечатани в сборник, който по-късно всеки участник ще получи.
Сполука на предстоящата матура и успех в бъдещите начинания му пожелаха г-жа Румяна Белчева, директор на ПГИУ ”Елиас Канети” гр. Русе и г-жа Калина Пенчева, пом.-директор по учебната дейност и координатор по провеждането на конкурса.
След продължилото близо 2 часа четене и споделяне, между участниците – ученици от различни класове на разнообразни училища, гости, учители и членовете на Международното дружество ”Елиас Канети” се проведоха интересни разговори, осъществиха се нови познанства, бяха споделени опит и нови идеи. Получиха се покани и се дадоха обещания за нови срещи .
Taзи награда не е първа за Цанислав през последната година от обучението му в Старопрестолна гимназия по икономика гр. В. Търново .
Той спечели първо място на областния кръг на Цветната олимпиада с есето си „България си ти!” , както и две втори места за есе, съответно в литературния конкурс „Пролет в Търновград”, посветен на 830 години от въстанието на Асен и Петър и на конкурса „Любов и милосърдие”.


Ученик отново в топ 10 – графичен дизайн в националното състезанието „Аз мога тук и сега“

Ежегодно в сърцето на Родопите, в красивия град Девин, се провежда Национално състезание по ИT и визуални изкуства „Аз мога тук и сега“. Тази година състезанието премина под знака на своята пета годишнина.3232 1 variant(1)
Инициирано от господин Кристалин Чавдаров, подкрепено от ПУ „Паисий Хилендарски“, спонсорирано от водещи фирми в областта на информационните технологии, състезанието предоставя на младите хора от осми до дванадесети клас възможност да покажат своите знания, умения и креативност „тук и сега“. В оспорвана конкуренция сили мерят ученици от цяла България, работейки екипно със своите ръководители и ментори. Компетентно жури оценява работата на учениците обективно и професионално.Emil_Vasilev_9385_veliko_turnovo
И през тази година учениците от Старопрестолна гимназия по икономика – Лазар Панченков, Емил Василев и Мартин Цонев с учител Николина Венкова се представиха достойно в Националното състезание „Аз мога тук и сега“.
Дванадесетокласникът Лазар Димитров Панченков се класира в направление графичен дизайн в ТОП 10. Това му дава възможност за кандидатстване в престижния ПУ „Паисий Хилендарски“ във факултета по математика и информатика с оценка от състезанието.

 

Отлично представяне на Старопрестолна гимназия по икономика в Националния конкурс по счетоводство за средношколци. Михаела Ангелова Савова спечели първо място индивидуално, отборът е на второ място в страната

10850364_325857747602476_1784179074_nКонкурсът се организира от списание „Счетоводство плюс, данъци, социални отношения”. На 06.12.2014 г. беше неговото XVI-то издание, съвместно с Университета за национално и световно стопанство в София. За втора поредна година първите пет ученици с най-добри резултати получават оценка „Отличен 6.00” за успешно положен конкурсен изпит за кандидатстване в УНСС за поднаправление „Финанси, счетоводство и контрол” за учебната 2015-2016 г.
В конкурса участваха десет професионални икономически гимназии от страната: Силистра, Сливен, Благоевград, Видин, Стара Загора, Гоце Делчев, Пловдив, Русе, Велинград и Велико Търново. Представителите на всяко училище се състезават индивидуално, а общият им резултат формира отборния резултат на училището.
Участниците решават счетоводна задача, която се утвърждава от Програмния съвет на конкурса. Тя включва изучавания материал по счетоводство в професионалните гимназии по икономика, но изисква по-широки познания и по-задълбочено проучване на въпросите на счетоводството, данъците и осигуряването.
Заключителният етап на конкурса се проведе при силната конкуренция на посочените професионални гимназии. Първо място индивидуално, с 99% вярно решение на счетоводната задача зае Михаела Ангелова Савова от ХII Б клас, специалност „Оперативно счетоводство”. Тя получи грамота и вече е студентка в УНСС, в специалност, която тя си избере като първо желание в поднаправление „Финанси, счетоводство и контрол” за учебната 2015-2016 г.
10841348_325858510935733_2054660779_nОтборът на Старопрестолна гимназия по икономика включваше трима участници. Освен Михаела Ангелова, участваха още Мариана Юлиянова Димитрова и Цанислав Николаев Николов. Мариана Димитрова се класира шеста, а Цанислав Николов – девети. Така в отборното класиране нашето училище зае второ място с еднакъв брой точки с класиралите се на първо място. Училището получи грамота и специална награда – купа.
Тържественото връчване на наградите беше в Парк-Хотел „Москва”, ресторант „Панорама” в присъствието на представители на Университета за национално и световно стопанство, Института на дипломираните експерт – счетоводители и Обединена редакция за книги и периодика „Мисъл”, списание Счетоводство плюс данъци, социални отношения.
Участниците в Националния конкурс по счетоводство за средношколци бяха подготвени и ръководени от г-жа Мария Веселинова, учител по счетоводство в гимназията.
Старопрестолна гимназия по икономика е участвала в петнадесет от XVI-те издания на конкурса и е получила най-много награди в цялата му история. Училището има трима участници със 100% вярно решение на поставените задачи, а сега Михаела Ангелова – 99%. Този резултат няма аналог сред другите икономически училища в страната.


 

НАЦИОНАЛНО УЧЕНИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ ПО СЧЕТОВОДСТВО В СА „Д.А.ЦЕНОВ”, СВИЩОВ
20 – 21 март 2015 г.

На 21.03.2015 г. за пореден път в СА „Д. А. Ценов”, град Свищов се проведе Националното ученическо състезание по счетоводство и икономикс.
Състезанието включваше изпълнение на индивидуално задание в тестови формат.
В направление „Счетоводство” се явиха 49 ученици от 15 професионални гимназии по икономика в страната. Нашето училище участва с шест ученици.
Участници в състезанието бяха:
Станислав Георгиев Димов – ученик от ХI в клас, специалност „Икономическа информатика”;
Стефан Милков Митев – ученик от ХII б клас, специалност „Оперативно счетоводство“;
Мария Георгиева Георгиева – ученичка от ХII г клас, специалност „Икономическа информатика”;
Биляна Бориславова Петрова – ученичка от ХII г клас, специалност „Икономическа информатика”;
Виктория Валентинова Тодорова – ученичка от ХII в клас, специалност „Икономика и мениджмънт”;
Цветомила Василева Трънкова – ученичка от ХII в клас, специалност „Икономика и мениджмънт”.
Учители, подготвяли учениците са Мария Веселинова, Ана Маркова, Галина Христова.
Всички участници получиха сертификати, които им дават право да се запишат за студенти в СА „Д. А. Ценов”, Свищов по първо желание.
Ръководството на академията ги награди и с материални награди.


НАЦИОНАЛНО УЧЕНИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ИКОНОМИКА
СА „Д. А. ЦЕНОВ“ СВИЩОВ
20 – 21 февруари 2015 г.

IMG_2347На 20 – 21 февруари СА“Д. А. Ценов“ град Свищов проведе за четвърта поредна година националното ученическо състезание по икономика в направления : Корпоративни финанси, Публични финанси, Застраховане и социално дело. В състезанието се включиха 22 училища от страната с 166 ученици, като бяха формирани следните отбори:

• В направление публични финанси 28 отбора: от тях 11 отбора в поднаправление министерства и 17 отбора в поднаправление общини;
• В направление корпоративни финанси 9 отбора.
От СГИ участваха 9 ученици от ХІІ клас. Те бяха разпределени в 7 отбора: 2 ученички – в отбори министерства; 3 ученика – в отбор големи общини и 4 ученички в отбори корпоративни финанси. Участниците в направление „Публични финанси“ – общини се състезаваха по училища, а в останалите направления бяха формирани смесени отбори.
Всички ученици трябваше да разработят инвестиционен проект в различни области и презентация на проекта:
• в направление общини – проект на тема “Инвестиционен проект за община Велико Търново“;
• в направление министерства – Инвестиционен проект за съответното министерство;
• в направление корпоративни финанси трябваше да се направи анализ на действаща фирма листвана на борсата и да се предложи инвестиционен проект, който да подобри финансовото й състояние.
Всички участници получиха сертификати и материални награди. Освен това те са приети за студенти в академията. Учениците бяха ръководени от г-жа Лина Петрова.