ПОКЛОН ПРЕД ДЕЛОТО НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

Публикувано от admin на

На 27.10.2016 г. Старопрестолна професионална гимназия по икономика, гр. Велико Търново заедно с още 4 училища от община Велико Търново отбеляза Деня на народните будители в Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон”. Инициативата е съвместна дейност на РУО – Велико Търново, община Велико Търново и Общински комитет „Васил Левски“, гр. Велико Търново.

Учениците Каролина Дичева XII в, Михаил Михайлов XII а, Десислава Димитрова X б, Габриела Караосманова X б и Цветомир Койчев XII в представиха музикална композиция с презентация, в която посочиха, че Първи ноември е ден за почит на предците ни будители – книжовници, светци, мъченици, герои от славното ни минало. Няма народ като нашия, в чиято история словото, писмеността и духовността да са имали такава съдбовна роля. Изтъкната бе ролята на Свети Йоан Рилски като всепризнат патрон на  българското будителство, наричан преживе „земен ангел и небесен жител”; Славата на пръв будител на нацията Паисий Хилендарски, който през 1762 г. написва своята малка книжица- “История Славянобългарска”; Добри Чинтулов – български поет, композитор и педагог, който пише и разпространява патриотично-революционни стихове: „Стани, стани юнак балкански”, „Вятър ечи, балкан стене”. Цял низ от светли имена – чисти и сияйни – издигат българското самосъзнание и превръщат България в държава на духа. Посочено бе, че за първи път се честват народните будители в Пловдив през 1909 г., през 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение в правителството на Стамболийски по инициативата на група интелектуалци внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители.

Музикалната композиция завърши с  думи на министър Стоян Омарчевски от речта му по повод обявяване празника за общонационален: „…Министерството на народното просвещение определя деня 1 ноември, деня на св. Йоан Рилски за празник на българските будители, за празник, да го наречем, на големите българи, …, като тоя ден се превърне в култ на българския народен гений: отдавайки почит към паметта на народните будители, към ония, които като самоотвержени воини, водеха българския народ в миналото към просвета, към свобода, към култура, да вдъхновим младежта чрез техните светли образи към народни и културни идеали.”

Учениците бяха отличени с грамота и книги от Началника на Регионално управление по образование, Велико Търново г-жа Розалия Личева и г-жа Пенка Игнатова директор на Дирекция “Образование, младежка дейност и спорт”.

В навечерието на празника всички ученици от Старопрестална професионална гимназия по икономика поднесоха цветя на паметниците около училището. По този начин те изразиха признателността си към народните будители.

[wds id=”6″]

Категории: Uncategorized