ПАМЕТ ЗА ЛЕВСКИ

Публикувано от admin на

ПАМЕТ ЗА ЛЕВСКИ

Кой е Левски?! До днес никой не е успял да каже! Защото всеки от нас, всеки  българин носи този човек в себе си и каквото да ни покажат или кажат, ще речем: „Не, не е това!“. А кой е той всъщност. Затова учениците от Старопрестолна професионална гимназия по икономика взеха дейно участие в дейностите, посветени на 180 години от рождението и 144 години от смъртта на Апостола.

На 14 февруари Театърът на народната армия представи на търновска сцена пиесата на Стефан Цанев „Тайната вечеря на дякона Левски“. Осемдесет ученици от СПГИ посетиха театралната постановка и споделиха със съучениците си своите вълнения, мисли и чувства за великата личност на Апостола.

Във фоайето  на гимназията беше представено табло, отразяващо живота и дейността на Васил Левски, а на видеостената на партера през целия ден се излъчваше презентация, посветена на Апостола.

На 17 февруари в Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ акад. Константин Косев и издателство „Захарий Стоянов“ представиха книгата „Дълг и чест – Васил Левски“. Учениците от VIII, X и XI клас взеха участие в обсъждането на този академичен труд.

Ученици от VIII-те класове се включиха в общоградското честване по повод 144 години от обесването на Васил Левски и поднесоха цветя на паметника му в центъра на града.

На 23 февруари отново в Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ бе представена документална изложба и книгата „Разкрити документи и костите на Левски и Банковски“. Наши ученици посетиха изложбата и се включиха в обсъждането на книгата.

Дяконът Левски ни завеща своя живот и своето свято дело, за да се опитваме да намерим отговори на стряскащи и до днес въпроси за идеалите, предателството и цената на свободата.

Защото Левски е във всеки българин!

Категории: Uncategorized