ОТНОВО УЧИЛИЩЕН „ИНОВАЦИОНЕН ЛАГЕР“

Публикувано от admin на

ОТНОВО УЧИЛИЩЕН „ИНОВАЦИОНЕН ЛАГЕР“

След двегодишно прекъсване поради пандемичната обстановка в Старопрестолна професионална гимназия по икономика „Д-р Петър Аладжов“ на 15 ноември 2022 г. отново се проведе Иновационен лагер.

Чрез инициативата училището за единадесети път участва в Световната седмица на предприемачеството. Това е международна кампания, която има за цел да помогне на младите хора да развият предприемаческо мислене и поведение. В рамките ѝ се организират разнообразни събития, които ги насърчават да генерират нови идеи и да намират решения на съществуващи проблеми. Тази година Световната седмица на предприемачеството се провежда от 14 до 20 ноември. В световен мащаб над 200 държави и близо 10 милиона души участват в тази инициатива. В нашата страна от 2008 година домакин на събитията през тази седмица е Джуниър Ачийвмънт България.

Състезанието Иновационен лагер се провежда в два етапа. Първо участниците се разпределят чрез жребий в отбори като във всеки отбор се включват ученици от IX, X, XI и XII с идеята да не се познават. Получават казус, който трябва да решат в рамките на няколко часа. Разполагат със собствените си умения, креативност и достъп до Интернет. Особено ценни за тях в този ден са съветите на ментори – експерти от бизнеса. На втория етап всеки от отборите трябва да представи своята идея в рамките на 3 минути пред външни експерти. Предвидени са и 2 минути за отговори на въпроси на журито.

Темата на тазгодишния казус беше „Храната на бъдещото в нашия град“. Отборите трябваше да предложат решение, което да помогне на града да приложи по-успешно кръговата икономика в системите за производство, преработка и консумация на храни.

Като ментори на отборите се включиха бивши ученици на СПГИ, участвали неколкократно в инициативата: д-р Марий Стоянов – член на „Ротаракт клуб“ Велико Търново, Красин Каракоцев – управител на счетоводна кантора „Викра консулт“ и председател на Обществения съвет на училището, Камен Илиев – старши експерт в ТД на НАП Велико Търново, Иваничка и Тихомир Боянови – земеделски производители от „Боянов груп“.

От няколко години представянето на идеите се провежда в Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков“. Членове на журито бяха възпитаниците на гимназията Павлин Петров – регионален директор на „Инвестбанк“ и доц. д-р Цанко Стефанов – главен секретар на Областна администрация и преподавател във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Домакините от регионалната библиотека се включиха в оценяването и награждаването на отборите чрез своя директор – доц. д-р Калина Иванова.

На първо място бе класирана доброволческата идея със социална насоченост на отбор „Future Food“ за преработка на останалите от ресторантите продукти в храна, която да бъде предоставяна на нуждаещите се хора в неравностойно положение и живеещи в труднодостъпни места.

Спечелилият второ място отбор „The guide circle“ впечатли публиката с атрактивното артистично представяне на своето решение на казуса. Те предложиха чрез сайт да улеснят покупко-продажбата на биопродукти, произвеждани в региона. Излишъкът от продукцията планират да се преработва в смески за животни с цел продажба, а друга част да се консервира и изпраща на хора в нужда.

Подобни идеи имаха още 2 отбора.

На трето място журито класира идеята за Био ресторант „Fresh Life“, който ще привлича клиенти с разнообразно меню, разработено от диетолози, като продуктите ще са произведени от фермери в региона. В еко-селището от сглобяеми къщички ще се предлага и „храна за душата“ – спокойствие, чист въздух, природа. Хранителните остатъци ще се предоставят на фондация „Четири лапи“.

От „Bonus Box“ предложиха мобилно приложение, чрез което останалата в края на деня храна от ресторантите да не се изхвърля, а да се предлага на по-ниска цена. Освен това клиентите да получават бонуси в своята „Bonus Box“, а заведенията ще се рекламират като социално отговорни.

Александър Георгиев, възпитаник на СПГ по икономика, няколкократен участник в Иновационен лагер, сподели своя практически опит в областта на малкия бизнес в производството и реализацията на зеленчуци в „Градинката на баба“. Направи коментари по бизнес-идеите на шестте екипа, отговори на множество въпроси на учениците.

Състезанието Иновационен лагер показа, че у възпитаниците на СПГ по икономика „ Д-р П. Аладжов“ гори предприемачески дух. Това беше възможност младите хора да демонстрират инициативност и креативност, да развият уменията си за работа в екип, умения за бизнес планиране и вземане на решения под напрежение и в кратък срок, умения да презентират. Денят на Иновационния лагер зареди всички участници с положителни емоции и готовност за нови предизвикателства.

Категории: Uncategorized