ОТНОВО „ИНОВАЦИОНЕН ЛАГЕР“

Публикувано от Васил Антонов на

ОТНОВО „ИНОВАЦИОНЕН ЛАГЕР“

За дванадесети път Старопрестолна професионална гимназия по икономика „Д-р Петър Аладжов“ участва в Световната седмица на предприемачеството чрез провеждане на Иновационен лагер. Състезанието е част от инициативите на Джуниър Ачийвмънт България, които традиционно са домакини на кампанията. Целта е младите хора да се докоснат до идеите за инициативност и предприемачески дух.

На 15 ноември 20 ученици от X, XI и XII клас  приеха предизвикателството да тестват и развият своите креативност, комуникативност, способност за работа в екип и презентационни умения в състезанието. По регламент участниците се разпределят чрез жребий в отбори с идеята да не се познават и бързо да  се сработят, а също така да има приемственост между випуските.

Тази година темата, по която имаха задание да измислят и представят бизнес идея, беше „Устойчива мода за по-добро бъдеще“. Освен разчитайки на собствените си умения  и достъп до Интернет, участниците в състезанието подготвиха презентациите си с помощта на съветите на експерти – доброволци. Като ментори на отборите се включиха бивши ученици, някои от тях участвали неколкократно в инициативата: д-р Марий Стоянов – президент на „Ротаракт клуб“ Велико Търново, Камен Илиев – старши експерт в ТД на НАП, Велико Търново, Красин Каракоцев – управител на счетоводна кантора и Мария Кенарева – оперативен счетоводител.

Тъй като библиотеките осигуряват както тихи зони за учене, така и места за групово учене и сътрудничество, първата част на състезанието се проведе в училищната библиотека, а представянето на идеите – в регионалната.

В оценяването на бизнес решенията като жури тази година се включиха Илияна Христова-Пушкарова – главен експерт в Дирекция „Проекти и програми“ на Община Велико Търново, Павлин Петров – финансов директор на холдинг „Лидер строй монтаж“ и представителят на домакините от РНБ „П. Р. Славейков“ – Момчил Шивачев.

На всички е известно, че модната промишленост е измежду най-големите замърсители на околната среда и е причина всяка година огромни природни ресурси да бъдат унищожавани. Затова става все по-важно всеки човек да търси рационални решения във връзка с облеклата и другите текстилни произведения.

В контекста на кръговата икономика всички ученици насочиха своите идеи основно към рециклирането на дрехите като всеки от отборите предложи нещо оригинално. Класираният на първо място постави акцента си върху качеството на материите – насочване към такива, които не са особено опасни за екоравновесието.

Като икономисти участниците в Иновационния лагер бяха помислили и за финансовата страна на идеята си. Един от тях дори се обади на Българска банка за развитие и получи конкретно предложение за кредит.

За пореден път проведеното състезание като част от Световната седмица на предприемачеството даде своя принос към изграждането на предприемчиви личности, които градят бъдещето.

Категории: Uncategorized