Отлично представяне на учениците от Старопрестолна професионална гимназия по икономика в Националното ученическо състезание в Стопанска академия „Д. А. Ценов“, Свищов

Публикувано от admin на

На 15.03.2019 година в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” се проведе 32-то поредно издание на Националното ученическо състезание по икономика в две направления – „Предприемачество” и „Икономикс”. В състезанието участваха 117 ученици от 21 средни училища от Ботевград, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Дряново, Левски, Луковит, Оряхово, Плевен, Пловдив, Полски Тръмбеш, Попово, Русе, Свищов, Севлиево, София, Стара Загора и Червен бряг. От Старопрестолна професионална гимназия по икономика участваха 18 ученици. Състезанието бе организирано от Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността, съвместно с катедрите „Индустриален бизнес и предприемачество” и „Обща теория на икономиката”.

Състезанието в направление „Икономикс” бе индивидуално и всеки участник имаше възможност да избира дали да участва с есе или с тест. Катедрата-организатор подготви тест от 30 закрити въпроса, а за предпочелите да напишат есе бе определена темата „Моето бъдеще в икономиката на България”. В направлението се състезаваха 27 ученици от 11 и 12 клас.

За най-добре представилите се участници на теста по „Икономикс” бяха връчени три награди, които завоюваха възпитаници на Старопрестолна професионална гимназия по икономика във В. Търново. С наградата на Ректора на Стопанска академия бе отличена Десислава Димитрова от XII б клас, специалност “Оперативно счетоводство“. На второ място се класирана Габриела Христова от XII в клас, специалност „Икономическа информатика“, а на трето – Кристиян Йорданов от XII а клас, специалност „Банково дело“,които получиха награди от катедра ОТИ.

Направление „Предприемачество” предизвика 84 участници от 19 училища в 17 града. Сформираните 18 сборни екипа от различни училища, генерираха предприемачески идеи и оформиха предложения за разработване и предлагане на нов (подобен) продукт на българския пазар, съответстващ на традициите и възможностите (предмета на дейност) на „ТЕД-Производство” АД, и съдействащ за увеличаване на пазарния дял на дружеството. Заданието бе свързано с: избор на наименование и правна форма за регистриране на самостоятелно обособена фирма, чийто капитал е изцяло притежание на „ТЕД-Производство” АД; дефиниране наименованието на новия продукт; определяне на необходимите материални, финансови, човешки и др. ресурси, основните фирмени конкуренти и потенциални клиенти; формулиране на силните и слабите страни на дружеството, възможностите и заплахите; оформяне на виждане за прогнозни приходи и пазарен дял. Акцентът бе поставен върху оригиналното мислене и креативните способности на учениците да предлагат нови идеи за развитие на бизнеса и формулират възможни начини за повишаване на пазарния потенциал. В направлението бяха връчени награди за 1, 2, 3 място, грамоти и специални награди.

Специалната награда на Община Свищов получи екипът на Дарина Пенчева от XI б клас, специалност „Оперативно счетоводство“ (фирма „Бабините сладки” ЕООД) – продуктови линии за дребни традиционни сладки и три вида желирани бонбони с вкус на мед, куркума и мед, и плодове, на база екстракти от природата с лечебен ефект; в опаковки с дизайн, съдържащ традиционни български шевици.

Специална награда на „ТЕД-Производство“ АД – Свищов получи екипът на Ренета Пунзарова от XII в клас, специалност „Икономическа информатика“ (фирма „Маргарита“ АД“) – детски бисквитки „Ам-ам“ по нова рецепта, с натурални съставки, в екологична царевична опаковка, които лесно се разгражда.

Грамота за най-добра презентация получи екипът на Зорница Атанасова от XI б клас, специалност „Оперативно счетоводство“ (фирма „Сладката страна на мечтите” ООД) – торта от три блата: сладолед с вкус на манго, вкус на шоколадов мус и вкус крем брюле.

Участници в Националното ученическо състезание получиха Сертификат за участие, а победителите в отделните направления – и грамоти за призово класиране и предметни награди. Сертификатите дават право на своите притежатели да бъдат приети за студенти в Стопанска академия по желана от тях специалност в редовна форма на обучение.

Категории: Uncategorized