Отбелязване на 830 г. от въстанието на Асен и Петър

Публикувано от admin на

Старопрестолна гимназия по икономика отбеляза 830 годишнината от въстанието на Петър и Асен със своеобразен открит урок в църквата „Св. Димитър“
04112015334На 4 ноември 2015 г. ученици и учители от Старопрестална гимназия по икономика се събраха в църквата построена от братята Асеневци, емблема на въстанието и символ на възстановената българска държавност. За да възкресят събитията от онези далечни годинини учениците изнесоха рецитал, участваха във викторина и четоха откъси от хроники на византийски историци.
Гости на тържеството бяха г-жа Розалия Личева – началник на РИО, г-жа Пенка Игнатова – директор на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” в община Велико Търново, служители от община Велико Търново, г-н Църов – директор н04112015333а РИМ и служители на РИМ. Викторината имаше за цел да се запомнят най-важните факти, свързани с подготовката, избухването и хода на въстанието. Два отбора от Х и ХI клас премериха сили и бяха оценявани за бързина точност и изчерпателност на отговорите. Тържествената обстановка бе допълнена от факлоносците на фона на църквата и думите на хронистите, в които се признава значимостта на делата на търновските боляри. Г-жа Тодорова – директор на Старопрестолна гимназия по икономика припомни приноса на покойния архитект Теофил Теофилов за възстановяване на църквата „Св. Димитър“. Гостите оцениха високо тази изява като начин да се преподава интерактивно, като пример за родолюбие и признание за усилията на учителите и учениците.
04112015336Участниците във викторината получиха книги и грамоти, а всички ученици и гости един незабравим урок по родолюбие, национала идентичност, урок по морал и памет българска.

В. Йосифова

Категории: Uncategorized