Отбелязване на Деня на Българската конституция – 16 април

Публикувано от admin на

Ученици от Старопрестолна гимназия по икономика  участваха активно  в „Деня на отворените врати“ в Съдебната палата по повод 16 април –  Деня  на Българската Конституция.

15042016351На 15.04.2016 г.   се проведе традиционната инициатива „Ден на отворените врати” на съдилищата и прокуратурите в Съдебната палата във Велико Търново.
Тя беше проведена съвместно между Районен съд, Окръжен съд, Апелативен съд, Районна прокуратура, Окръжна прокуратура и Апелативна прокуратура във Велико Търново. Целта е повишаване на правната култура на гражданите и запознаването им с работата на съдилищата и прокуратурите във Велико Търново.
Денят на отворените врати беше  официално открит в 10.00 часа от Председателя на Апелативен съд Велико Търново г-н Янко Янев и Апелативния прокурор г-н Огнян Басарболиев. Учениците се запознаха с работата на  Районен съд Велико Търново и Районна прокуратура. Разгледаха  адаптираните зали за изслушване на деца, кабинетите на съдиите, деловодството, проведоха разговор със счетоводителя на Районен съд Велико Търново. Всички, които пожелаха успяха да седнат на стола на Председателя на РС – В. Търново. Домакините бяха много отзивчиви и отговориха на  въпросите, които поставиха учениците.  Проведената дискусия на учениците с магистрати от РС-В.Търново, ОС-В.Търново, ВТРП и ВТОП беше интересна и полезна. Младите хора и магистратите дискутираха въпроси свързани с професията на юриста, със структурата и принципите на съдебната власт, качествата на магистратите и проблемите в системата. За своята активност учениците получиха грамоти.

Категории: Uncategorized