Образователна програма „Небанковият финансов сектор в България”

Публикувано от admin на
Дванадесетокласникът Александър Русев от Старопрестолна професионална гимназия по икономика взе участие в ХIХ-тото издание на образователната програма: „Небанковият финансов сектор в България”. Организатори отново бяха Комисията за финансов надзор в партньорство с Министерство на образованието и науката и фондация „Атанас Буров”.

Програмата е една от най-дългосрочните инициативи на Комисията за финансов надзор, стартирала още от самото ѝ създаване и превърнала се в истинска традиция. Целта на образователната програма е учениците от средните професионални училища в България да получат отлична възможност за кариерно ориентиране в сферата на небанковия финансов сектор, както и да повишат знанията си и финансовата си грамотност.

За втора година, събитието се проведе онлайн под формата на три уебинара. Бяха представени темите: Осигурителен пазар, Застрахователен пазар и Капиталов пазар. За първи път учениците се запознаха и с няколко нови теми, а именно Защита на потребителите, Финтех бизнес модели и Киберсигурност и криптовалути.

Образователната програма премина с презентациите на експерти от КФН и на опитни специалисти, както от частния, така и от публичния сектор. Участниците бяха запознати с дейността на фондация „Атанас Буров“ и с възможността за кандидатстване за ученически и студентски стипендии. Асоциацията на българските застрахователи представи същността на застраховането, видовете застраховане и застрахователния пазар в България. Учениците се запознаха и с дейността на Комисията за финансов надзор, която регулира небанковия финансов сектор в България.

След лекционната част последва и практически етап, в който участниците виртуално посетиха пенсионноосигурително и застрахователно дружество, инвестиционен посредник и Българската фондова борса, където станаха свидетели как функционира капиталовият пазар, разбраха каква е същността на застраховането и защо е необходимо пенсионното осигуряване.

Програмата отново постигна целите си да даде на бъдещите икономисти ценни знания за функционирането на сектори, които са изключително важни за българската икономика.

Категории: Uncategorized