„НЕ НА ТОРМОЗА, НО НЕ ЗА ДЕН!“

Публикувано от admin на

„НЕ НА ТОРМОЗА, НО НЕ ЗА ДЕН!“

Всяка година последната сряда на февруари се отбелязва като световен ден за борба с тормоза в училище. Той е познат също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден ученици  и учители носят розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.

Всичко започва като протест срещу инцидент станал в училище в канадска провинция Нова Скотия. Това събитие е организирано от двама ученици – Дейвид Шепърт и Травис Прайс. При откриване на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище група от по-голвмите ученици са се подигравали и тормозили един деветокласник, че дошъл на училище с розово поло. На следващия ден тези двама ученици са решили да се организират да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното момче. Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят. За първи път в България се отбелязва през 2012 г.

С призива „Не на тормоза, но не за ден!“, учениците от Старопрестолна професионална гимназия по икономика, гр. Велико Търново, отбелязаха Световния ден против тормоза в училище.

Ученици от Х б клас, облечени в розови тениски, призоваха връстниците си към толерантност и  съпричастност. Розови балони украсиха класните стаи, с презентация и флаери участниците в събитието  популяризираха сред съучениците си идеята и причините за отбелязване на този ден.

За съжаление насилието и агресия се срещат все по-често в нашето общество. Желанието на учениците от Старопрестолна професионална гимназия по икономика е „Нека все повече млади хора изберат живот в спокойна и творческа среда, изпълнена с толерантност и без тормоз“.

[wds id=”12″]

Категории: Uncategorized