Не на тормоза, но не за ден!

Публикувано от Мариета Христова на

Не на тормоза, но не за ден!

    Всяка година последната сряда на месец февруари се отбелязва като Световен ден на розовата фланелка. Той символизира протеста срещу насилието в училище.   

   Отбелязването му възниква в Канада преди повече от 10 години, след като ученици стават свидетели на тормоз върху свой съученик, който е носил розова тениска. На следващия ден голяма част от тях идват с розови фланелки, за да изразят несъгласието си с училищния тормоз.

   За първи път тази инициатива се отбелязва в България през 2012 г., а сега всяка година в нея се включват все повече училища.
   Благодарение на Ученическия съвет към СПГ по икономика “Д-р Петър Аладжов” и нашата гимназия тази година активно отбеляза тази инициатива.

   Още от сутринта на възпитаниците на училището бяха раздадени розови лентички, във фоайето се излъчваше клип, разказващ историята на този ден и приканващ към повече толерантност, а дни преди датата навсякъде по етажите бяха разлепени плакати, които подканваха учениците да подкрепят каузата, като облекат своите розови дрехи.

   Тормозът в училище се среща все по-често! Нека се борим с него, но винаги, а не само днес!

Категории: Uncategorized