На 19 октомври 2023 година Старопрестолна професионална гимназия по икономика „Д-р Петър Аладжов“ празнува своята 104-годишнина!

Публикувано от Васил Антонов на

На 19 октомври 2023 година Старопрестолна професионална гимназия по икономика „Д-р Петър Аладжов“ празнува своята 104-годишнина!

     По традиция в навечерието на празника имаше факелно шествие от Старопрестолната гимназия до паметника „Майка България“, в което се включиха нейни възпитаници и учители. То украси главната улица на Велико Търново на 18 октомври и беше предвождано от ученическата група „Джуниър бенд“ към СУ „Емилиян Станев“, гр. Велико Търново. На фона на многобройните светещи факли се открояваше името на училището – „Д-р Петър Аладжов“

     До паметника „Майка България“ водещите напомниха на своите съученици, че училището носи духа на традиционното и българското, съчетан с новаторството и прогресивните идеи на новото време. С поздрав към ученици, учители и гости по случай годишнината се обърна и директорът на гимназията – господин Васил Василев. В своето слово той сподели: „Празникът на училището е личен празник за всеки от нас. През всичките тези години гимназията се е доказала като модерна за времето си, поставила е основи на собствени традиции и обичаи, неизменно спазвайки упоритостта и желанието си да изгражда истински професионалисти от всички, които с гордост избират да бъдат част от училищната общност.“

     Почетни гости на събитието бяха и г-жа Пенка Игнатова, директор на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“, Община Велико Търново, и д-р Боянка Димитрова, старши експерт от РУО, Община Велико Търново.

    На 19 октомври 2023 г., както всяка година, денят започна с тържествен водосвет в църквата „Св. Николай“, тъй като точно там е поставено началото на училището. На събитието присъстваха новоприетите осмокласници от специалностите – „Съдебна администрация“, „Търговия“, „Електронна търговия“ и „Икономическа информатика“.

     По повод годишнината гимназията организира няколко конкурса.

     Първият от тях – литературен и носещ името: „На моето училище“ имаше за цел да провокира творческото мислене на учениците, да даде възможност за себеизява; да засили чувството на децата за принадлежност към училищната общност. Възпитаниците имаха възможността да участват със стихотворение или разказ.

     Бе организирано и състезание по счетоводство, като участие в него имаха възможност да вземат всички ученици от XII клас от специалностите „Електронна търговия“ и „Икономическа информатика“.

    Посветено на годишнината бе и състезанието по бързопис, в което участваха учениците от специалност „Съдебна администрация“ от X, XI и XII клас.

    Бе проведен и ученически конкурс: „ИТ свят“ в следните състезателни категории: мултимедийна презентация, клипове, уебсайт, графичен дизайн, рекламни материали или училищно лого. Поводът бе отбелязването на 104-годишнината на гимназията и предстоящите европейски седмици на програмирането и професионалните умения.

    Отбелязването на празника не свършва само с това. Нашите възпитаници проявяват интерес и към спорта и още следващата седмица предстои волейболен турнир за Купата на директора.

 Честит празник на всички!

Категории: Uncategorized