НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО СЧЕТОВОДСТВО

Публикувано от admin на

НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО СЧЕТОВОДСТВО

Финалът на Националното състезание по счетоводство се проведе в ПГИТ “Алеко Константинов” Велинград  в периода 03–05 май 2022 година. Организатори бяха Министерство на образованието и науката, с подкрепата на Регионалното управление на образованието Пазарджик,  фондация „Буров“ и Община Велинград.

По регламент състезанието протича в два етапа – училищен и национален. Училищният кръг се проведе на 11 март 2022 г. За класиране до националния кръг се допускат 20 участници (по един от училище), получили най-много точки от първия етап.

От Старопрестолна професионална гимназия по икономика ЕКАТЕРИНА АТАНАСОВА ДЕЧЕВА, ученичка от ХIIа клас, специалност „Оперативно счетоводство“ зае първо място на училищния кръг и бе класирана за следващия, като в общото класиране беше трета с 84 от максималните 100 точки.

На финала участниците бяха ученици от 15 училища от цяла България. Състезанието се проведе в под формата на тест с времетраене два часа.  За класиране се отчиташе и факторът време.  Докато състезателите решаваха теста, учителите участваха в ателие (среща – разговор  с учители и директори). Гимназията – домакин на състезанието, беше организирала богата културно-образователна програма за всички гости.

С тържествена церемония приключи Националният кръг на състезанието по счетоводство. Специални гости на събитието бяха: г-н Александър Попов – ст. експерт професионално образование в МОН; г-жа Петя Цанкова – зам. областен управител; г-н Костадин Коев – кмет на Община Велинград; г-жа Дора Дулчева. Г-н Александър Попов от МОН обяви победителите в състезанието и връчи наградите. Призовите места заеха гимназисти от София, Бургас и Велинград. Победителите, освен грамоти, получиха и парична награда от фондация „ Буров“.

Екатерина Дечева, с ръководител г-жа Ана Георгиева, зае 8-мо място с равен брой точки с участника, класиран на 7-мо място, но с по-слабо време.

Националното състезание по счетоводство, като част от състезанията по професии, организирани от МОН,  доказва, че добре усвоените знания по професията са гаранция за успешна реализация и различни възможности за младите хора.

Категории: Uncategorized