Младши съдия и младши прокурор запознаха осмокласници от Старопрестолна гимназия по икономика със спецификите на магистратските професии

Публикувано от admin на

Младши съдия и младши прокурор запознаха осмокласници от Старопрестолна гимназия по икономика със спецификите на магистратските професии

С открит урок за запознаване със статута на магистратите продължи цикълът лекции от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”, която Окръжен съд – Велико Търново реализира за шеста поредна година. Учениците от осми клас в професионалната паралелка „Съдебна администрация“, която Старопрестолна гимназия по икономика разкри от тази учебна година, се срещнаха с младши съдия от Окръжен съд – Велико Търново Лилия Ненова и младши прокурор от Районна прокуратура – Велико Търново Калина Гроздева. Те представиха по достъпен и увлекателен начин магистратските професии. Учениците имаха възможност да видят съдийска и прокурорска тоги, а чрез специално разработен по програмата филм те научиха как се става съдия и прокурор и какви са изискванията към двете професии според Закона за съдебната власт. Младши съдия Ненова запозна осмокласниците с най-важните качества, които трябва да притежава „Човекът под тогата“, а именно справедливост, почтеност, безпристрастност, компетентност, толерантност, независимост, конфиденциалност и етичност. Чрез казуси от реалния живот съдията и прокурорът подпомогнаха учениците в техните отговори и създадоха условия за дискусия кое е допустимо и кое не в поведението на магистрата в и извън залата. Младши прокурор Гроздева разясни на ученици какво е хулиганска проява и кога и как се образува досъдебно производство.

Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ за учебната 2019/2020 година стартира в началото на месец декември. Тогава председателят на Окръжен съд – Велико Търново Теодорина Димитрова запозна осмокласниците със структурата на съдебната власт. В следваща лекция пред учениците ще бъдат представени професиите съдебен секретар и съдебен деловодител.

Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ се реализира от ВСС и МОН след подписано споразумение за сътрудничество. Тя е насочена към формиране на правна грамотност и култура сред учениците,към повишаване степента на доверието им в съдебната власт и върховенството на закона.

Категории: Uncategorized