МЛАДИТЕ ИКОНОМИСТИ В ТЪРСЕНЕ НА БЛАГОТВОРИТЕЛНА КАУЗА

Публикувано от admin на

МЛАДИТЕ ИКОНОМИСТИ В ТЪРСЕНЕ НА БЛАГОТВОРИТЕЛНА КАУЗА

За десети път ученици от Старопрестолна професионална гимназия по икономика взеха участие в Световната седмица на предприемачеството, която тази година се проведе от 18 до 24 ноември. Целта й е да вдъхнови младите хора да изследват потенциала си и да го развият чрез иновации и въображение.

Джуниър Ачийвмънт България е официален домакин за страната на Световната седмица от нейния старт през 2008 г. През 2018 г. в инициативата са участвали над 170 държави и близо 25 милиона души от цял свят. У нас в 100 училища са били организирани иновационни лагери и открити уроци, в които са се включили над 5200 ученици.

Иновационният лагер е най-желаната за участие инициатива в Старопрестолна професионална гимназия по икономика. Всяка година в нея се включват около 30 ученици от десети, единадесети и дванадесети клас. Участниците се разпределят в отбори на случаен принцип, като една от целите на инициативата е развиване на ученията за работа в екип. В рамките на 6 часа те трябва намерят решение на зададения от Джуниър Ачийвмънт казус и да подготвят презентация на идеята си. За по-доброто представяне на учениците на тяхно разположение са ментори от различни сфери на бизнеса и институциите, които им предоставят познания за реалния свят на бизнеса и икономиката.

Тази година казусът беше свързан с кампанията „Капачки за бъдеще“. Задачата на младите иноватори беше да предложат друга вдъхновяваща публична идея, заразяваща общността, която да бъде отново с екологична, социална или социално-екологична насоченост.

Г-жа Пенка Игнатова – директор на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община Велико Търново откри събитието с мили думи за училището, в което е учила тя и дъщерите й и даде ценни съвети за успешна професионална реализация на участниците в Иновационния лагер. Г-н Камен Илиев, служител в ТД на НАП и кандидат за общински съветник на последните местни избори сподели ползите от участието си като ученик в множество дейности, провеждани в Старопрестолна професионална гимназия по икономика и обеща съдействие за реализиране на идеите на младите иноватори.

Бизнес консултантите инж. Красимир Калчев и Цветелина Пренгова от „Карно БГ“, регионалният мениджър на NN България Йорданка Илиева и Камен Илиев насочваха учениците с въпроси и съвети как да съумеят да формулират и представят най-добре идеята си, и насърчаваха екипната работа.

За пореден път идеите бяха оценени от г-н Борислав Борисов – началник на отдел „Статистически изследвания“ към ТСБ „Север“ и член на областната Комисията по образование, наука, младежки дейности и спорт, г-жа Илияна Пушкарова – екперт в отдел „Проекти и програми“ в Община Велико Търново (бивш учител в гимназията) и г-н Павлин Петров, регионален директор на „Инвестбанк“ (възпитаник на училището).

Финалът на състезанието беше проведен отново в читалнята на Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков“, която осигури и част от наградите за участниците.

Най-аргументирано бе представена идеята „Рециклирай за бъдеще“. Отборът си поставя целите да се намали глобалното замърсяване и да се подпомогнат хората с репродуктивни проблеми. За реализирането им предлагат вендинг машина, която да се използва за събиране на пластмасови и хартиени материали. Парите, които ще се получават от изкупуването на материалите, ще се използват за благородната кауза.

Интерес предизвика идеята за рециклиране на фасове от цигари. Участниците в отбора предлагат специални кошчета с форма на елха, в които пушачите да изхвърлят фасовете от цигарите си. Срещу това да получават талони за дръвчета с указания за засаждането им.

На трето място журито класира идеята за въвеждане на електронни вместо хартиени учебници, чрез които ще се решат редица социални проблеми като прекалено голямото използване на хартия и в резултат постепенното обезлесяване; неефективното образование, което използва остарели образователни методи и прекалено тежките раници на учениците.

За участниците в отборите, класирани на първите три места, имаше специален подарък-изненада. Със съдействието на г-жа Станислава Стоянова, народен представител в 44-то Народно събрание и член на Комисията по образование и наука, те ще имат възможност да наблюдават намясто сесия на Народното събрание в София.

Гости на закриването бяха представителите на Областна администрация Велико Търново Анна Великова и възпитаникът на гимназията Цанко Стефанов.

Организирана по този начин, инициативата Иновационен лагер дава възможност да се покаже на обществото как младите хора придобиват икономическа грамотност и развиват своите предприемачески умения.

Категории: Uncategorized