Мечтите се сбъдват след упорити усилия

Публикувано от admin на

Дванадесетокласничката от специалност „Оперативно счетоводство“ Бетина Ивова Цанева сбъдна мечтата си да получи оценка Отличен 6.00 за направление „Финанси, счетоводство и контрол“ в Университета за национално и световно стопанство гр. София, защото е избрала за свое професионално поприще счетоводството.

През миналата учебна година тя получи два сертификата, с които може да кандидатства в УНСС с оценка от конкурсен изпит Отличен 6.00. Първият е за отлично представяне в Националното състезание по икономикс за направление „Икономика, общество и човешки ресурси“, а вторият е от първо място в Националното състезание „Най-добра бизнес идея“ и е за направление „Предприемачество“. Въпреки това тя не се отказа да се бори за любимата специалност.

Националният конкурс по счетоводство за средношколци, организиран от списание „Счетоводство плюс“, изисква много по-голям обем и много по-задълбочени знания не само по счетоводство, но и по финанси, защото казусите са с практическа насоченост, изготвени от дипломиран ескперт-счетоводител Димитана Христова. Старопрестолна професионална гимназия по икономика – Велико Търново е доказала високото ниво на подготовка на своите ученици и почти всяка година има участници, класирани на челни позиции.

От няколко години съорганизатор на конкурса е Асоциацията на икономическите училища в България с председателството на Университета за национално и световно стопанство.

На 2 декември 2017 г. в Голяма конферентна зала на Университета се проведе заключителният етап на XIX-я Национален конкурс по счетоводство за средношколци. Състезаваха се 42 ученици от 14 професионални гимназии – членове на Асоциацията на икономическите училища в България. В продължение на 3 астрономически часа учениците решаваха счетоводни задачи.

Според приетия регламент на всички класирани на първите пет места се признава оценка „отличен 6.00” за успешно положен конкурсен изпит за кандидатстване в Университета за национално и световно стопанство за поднаправление „Финанси, счетоводство и контрол” за учебната 2018-2019 г.

Бетина Ивова Цанева беше между класираните на трето място участници и получи така желания от нея сертификат.

Снимка от сайта на УНСС с проф. д-р Даниела Фесчиян – зам.-председател на Асоциацията на икономическите училища в България

Категории: Uncategorized