Мениджър за един ден

Публикувано от admin на

Мениджър за един ден

Мениджър за един ден

     За поредна година ученици от Старопрестолна професионална гимназия по икономика „Д-р П. Аладжов“ се включиха в най-мащабната и устойчива инициатива за кариерно ориентиране в страната, с над 20 години история и доказана полза за участниците – „Мениджър за един ден“, организирана от „Джуниър Ачийвмънт“.

     Днес ученици от цялата страна прекарват един работен ден заедно с ръководители на различни институции, организации и фирми.

     Участниците имат възможност да изберат подходящата за тях професия и да научат как да бъдат успешни в кандидатстването за работа. Компаниите-домакини избират най-удачните за тях кандидати и споделят с младите хора професионалното си вдъхновение, опит и добри практики.

     Най-активни в инициативата са учениците от XI клас, специалност „Съдебна администрация“. Тъй като нямаше обявени позиции в съдебната система, те се насочиха към държавната администрация. Елена Велчева бе избрана за Областен управител на Велико Търново. Деница Николова е заместник изпълнителен директор в Изпълнителна агенция за българите в чужбина, а Сиана Кръстева е главен секретар в същата институция. Юлия Караиванова е директор, а Румяна Стойкова – заместник-директор по учебната дейност в СПГ по икономика „Д-р П. Аладжов“.

     Макар и в последните си учебни дни, дванадесетокласничките Габриела Живкова и Никол Саламанова не пропуснаха поредното предизвикателство.  Отличничката на випуска Габриела има трайни интереси и успехи в областта на счетоводството и финансите. Затова кандидатства и беше избрана за мениджър Данъци и финанси в ирландската финансово-технологична група CluneTech, която работи  в сферата на възстановяването на данъци, паричните преводи и международния пейрол. Никол, която е приета в Икономическия университет – Варна с пълно отличие, е мениджър в клона на „Уникредит Булбанк“ в морския град.

     Чрез участието си в инициативата младите хора развиват меките си умения и засилват увереността в собствените си сили. Това е един своеобразен мост между бизнеса и бъдещите кадри.

Категории: Uncategorized