Международен ден на счетоводителя

Публикувано от admin на

Международен ден на счетоводителя

Денят, в който празнуват счетоводителите, е 10 ноември. На този ден през 1494 година Лука Пачиоли публикува труда си “Всичко за аритметиката, геометрията, пропорциите и пропорционалностите”. Книгата представлява описание на практиките на венецианските търговци как водят сметките си. В нея Лука Пачиоли за пръв път формулира и основните счетоводни принципи, които се използват и в съвременното счетоводство.

Професията на счетоводителя е много отговорна, изключително ценена и уважавана по света. Списъкът с най-известните счетоводители на света включва хора, като известния писател Джон Гришам, саксофониста Кени Джи, комедийния артист Боб Нюхарт, известния финансист Джон Пиърмонт Морган и др.

Днес в Старопрестолна гимназия по икономика празнуват учителите и учениците, които са избрали за свое професионално поприще счетоводството. То може да бъде изключително сложна и неразбираема материя за някои хора, а за други да бъде лесна и интуитивна работа. Затова през седмицата в класовете от специалност „Оперативно счетоводство“, във връзка с тяхното кариерното ориентиране, се проведоха дебати на тема „Искам да работя като счетоводител“. Бяха обсъдени факторите, определящи доколко за един човек ще бъде лесно да води счетоводство, като: личните заложби, интересите, нивото на образованието и много други, както и възможностите за професионална реализация като счетоводители. Във фоайето на втория етаж беше оформен информационен кът, свързан с празника и успехите на гимназията в областта на счетоводството.

Днешният празник е признание за хората, извършащи един много отговорен труд, който е основа за успешен мениджмънт.

Категории: Uncategorized