МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА СЧЕТОВОДИТЕЛЯ

Публикувано от admin на

Счетоводителите по целия свят празнуват своя професионален празник – Международния ден на счетоводството или Международния ден на счетоводителя ежегодно на 10 ноември. Празникът се отбелязва и от ученици, студенти, учители и възпитаници на икономически образователни институции.

Тази дата е избрана във връзка с публикацията на 10 ноември 1494 г. във Венеция на произведението на Лука Пачоли „Всичко за аритметиката, геометрията, пропорциите и пропорционалностите“. Една от главите в книгата съдържала информация за счетоводството, а Пачоли бил наречен „бащата на счетоводството“.

Да си счетоводител е отговорна професия – от теб зависи финансовото състояние на фирмата и нейния бизнес имидж. Затова към нея трябва да се подхожда отговорно. Основите за това се поставят още в училище.

Днес в Старопрестолна професионална гимназия по икономика „Д-р Петър Аладжов“ счетоводство изучават учениците от всички специалности. И, въпреки че не им е лесно, заедно със своите учители, се стремят към усвояване на тънкостите на тази професия.

Михрибан Милчева, ученичка от ХII клас, специалност Оперативно счетоводство, посвещава своето стихотворение на счетоводството и поздравява с него своите учители и съученици.

Честит празник!

ДА СИ СЧЕТОВОДИТЕЛ

Да си счетоводител - то не е шега.
Колко много задачи имам аз сега.
По часовник ставам - времето следя,
да стигна за часа.
Пиша, пиша шифри и решавам аз.
Обяснявам ясно и внимавам в час.
Много, много задачи имам аз сега. 
Да си счетоводител - то не е шега!

Категории: Uncategorized