Международен ден на езиците и международен ден на поезията и музиката

Публикувано от admin на

МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА ЕЗИЦИТЕ в Старопрестолна гимназия по икономика
През изминалата седмица Европа тържествено отбеляза деня на езиковото многообразие. На 26 септември в цяла Европа се отбелязва международния ден на езиците, като съвместна инициатива и организация на Европейската комисия и Съвета на Европа. Събитието датира от 2001 година, когато се е състояла Европейската година на езиците и тогава денят е обявен за официален ден на езиковото многообразие.
По традиция учениците от СПГИ се включиха в инициативата с поредицата от прояви, свързани с отбелязването на културното и езиково многообразие както в България, така и в Европа. Идеята за това е на екипа от преподаватели по чуждоезикова подготовка, а с реализирането на изявите се заеха учениците от 9 и 10 клас.

Във фоайето на училището беше поставено табло с интересни данни и факти за многообразието на европейските езици и езиците по нсвета. Бе аранжиран и кът с книги на чуждите езици, изучавани в училището – английски, немски, руски, както и книги на френски, италиански, испански и др.езици. В училищната библиотека бе подредена изложба на книги, речници и списания на най-популярните езици, които се говорят в Европа.

 

В НАВЕЧЕРИЕТО НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ПОЕЗИЯТА И МУЗИКАТА – 1 октомври, учениците от Старопрестолна гимназия по икономика – Велико Търново имаха удоволствието да се насладят на излъчваните на видеостената стихове и музика от известни български поети и композитори – Петя Дубарова, Михаил Белчев, филмовата музика на Енио Мориконе и други, на фона на прекрасни природни картини. Презентацията беше гледана / и слушана /през междучасията  в петък, 30 септември.

А за Международния ден на поезията и музиката учениците получиха разнообразна информация няколко дни по-рано от аранжираното табло във фоайето на училището. Международният Ден на музиката се отбелязва за първи път през 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. През 1980 година по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1 октомври е обявен за празник и на българските певци и музиканти.

Първи октомври е и българският ден на поезията. Една от разнообразните инициативи по случй празника на училището – 19 октомври, е обявеният литературен конкурс за ученическо творчество – есе, стих, размисли на тема „Моето училище в навечерието на празника” . С най-добрите творби ще се проведе литературно четене, което ще бъде една от проявите в СПГИ, свързани с Националната седмица на четенето във връзка с Националния план за действие по изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността.

 

 

 

 

 

 

Категории: Uncategorized